vestnik

Gibanje ministrstvu za delo očita pozno obveščanje domov za starejše o referendumskem glasovanju

STA, 5. 7. 2021
sta
Gibanje za pitno vodo
Aktualno

Gibanje za pitno vodo ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve očita, da je nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu o noveli zakona o vodah. Ministrstvo je domove, kot so navedli, o možnosti glasovanja varovancev po pošti obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo.

Nika Kovač z Inštituta 8. marec in Jan Štrukelj iz Mladih za podnebno pravičnost sta na novinarski konferenci v Ljubljani danes predstavila elektronsko sporočilo ministrstva za delo, s katerim je slednje domovom za starejše posredovalo navodila za priglasitev glasovanja po pošti na dan 30. junija ob 11.50. Na isti dan opolnoči se je iztekel rok, do katerega so morali varovanci željo po glasovanju po pošti sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

Gibanje je hkrati pridobilo sporočilo DVK, namenjeno upravam domov, zaporov, bolnišnic in socialnovarstvenih zavodov za institucionalno varstvo z dne 1. junija. Po pojasnilih Kovačeve je to sporočilo prispelo na ministrstvo za delo, slednje pa je torej potrebovalo mesec dni, da je informacije posredovalo domovom za starejše.

"Ministrstvo za delo je razpis na domove za starejše poslalo na dan, ko je potekel rok, torej 30. junija, ob 12. uri. To pomeni, da so bile številne delavke v teh domovih ravno na koncu izmene, da ni bilo mogoče opraviti pogovorov z vsemi stanovalci in da so ti dejansko ostali brez možnosti, da oddajo glas," je očitala Kovačeva.



"Ker je minister Janez Cigler Kralj na nasprotni strani, sumimo, da je do oviranja prišlo nalašč," je še dejala Kovačeva. Po oceni Gibanja za pitno vodo je sicer še čas, da se starejšim vendarle omogoči glasovanje na referendumu po pošti.

Po besedah Štruklja je v domovih nekaj več kot 17.000 stanovalcev. Če so bili tik pred rokom obveščeni tudi zapori in drugi zavodi, česar sicer v gibanju ne vedo, se številka približa 20.000, kar je več kot odstotek volilnih upravičencev.


Spregovorila sta tudi stanovalca ljubljanskega doma za starejše Tabor Ivica Potisek in Ignacij Voje. Oba sta pojasnila, da sta dovolj vitalna, da lahko oddata glas na matičnem volišču. Vendar so tudi po njuni oceni številni starejši ostali brez možnosti glasovanja.

referendum voda
Kaj zdaj berejo drugi