vestnik

Gimnazija Murska Sobota praznuje 100 let

I. B., 18. 4. 2019
GMS
Aktualno

Gimnazija Murska Sobota (GMS) je 15. aprila obeležila stoletnico obstoja. Ob tej priložnosti so odprli dve razstavi in pripravili okroglo mizo z naslovom Umetnost in resničnost. 

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je tako na ogled zgodovinska razstava fotografij, ki so jih prispevali bivši dijaki gimnazije in njihovi potomci. Fotografije skozi tematska področja prikazujejo utrip dijaškega ter profesorskega življenja na najstarejši srednji šoli v Prekmurju. "Razstava nas spomni na boj, ki so ga bili za ustanovitev gimnazije v istem letu, kot je bilo Prekmurje priključeno matični domovini. Spomni se prvih dijakov iz davnega 1919, ne pozabi pa niti na zdajšnjo, 99. generacijo dijakov na soboški gimnaziji," pravijo na GMS.


dc9ea91ca7658788cc9bb05c2c606b33
GMS
Gimnazija Murska Sobota je obeležila 100-letnico obstoja.


Druga razstava pa prikazuje likovna dela bivših dijakov in profesorjev gimnazije, in sicerIgorja Banfija, Tiborja Frančiča, Štefana Galiča, Andreja Hircija, Zdenka Huzjana, Lojzeta Logarja, Franca Mesariča, Martine Mihoković, Mikija Mustra, Ditke Petkovič, Vlada Sagadina, Marusje Uhernik in Aleksandra Vukana - Šanjija. GMS pa je pripravila tudi okroglo mizo z naslovom Umetnost in resničnost. Poglede in mnenje so soočili bivši dijaki Igor Banfi, Tibor Frančič, Irena Kogoj - Regina in Metod Žunec.Umetniki in poslušalci so se strinjali, da je delo umetnika pomembno, a hkrati premalo cenjeno. "Želeli bi si, da lokalno okolje in njeni politiki prepoznajo pomen ustanove, ki praznuje stoletnico svojega obstoja, ki je celotni slovenski družbi dala nešteto odličnih znanstvenikov, nadarjenih umetnikov, odličnih univerzitetnih diplomantov, ne nazadnje pa tudi prvega predsednika naše samostojne države, in vsaj s svojo prisotnostjo na kakšni od prireditev počastijo 100-letnico delovanja Gimnazije Murska Sobota," so si zaželeli na GMS.

67b9dc482679f18bf3f339073179e376
GMS
Pripravili so okroglo mizo z naslovom Umetnost in resničnost.

Gimnazija Murska Sobota 100 let razstava