vestnik

Glasba judovskih skladateljev v lendavski sinagogi

Jože Gabor, 29. 1. 2023
Jože Gabor
Koncert v sinagogi
Aktualno

V lendavski sinagogi so ob dnevu spomina na žrtve holokavsta pripravili koncert klasične glasbe z naslovom Luč, upanje in ljubezen.

Marina Igritskaya (sopran), Inga Ulokina (violina) in Olga Ulokina (klavir) so nastopile s skladbami velikanov klasične glasbe, tudi judovskih korenin, ki so v svojih delih odražali motiv upanja, ljubezni in luči. To so skladatelji: Felix Mendelssohn, Jacques Offenbach, Camille Saent Saens, Ernst Bloch, Joseph Achron in drugi. Izvedle pa so tudi temo iz filma Schindlerjev seznam Johna Williamsa. Predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz je v nagovoru povedala, da so glasbeni dogodek pripravili v okviru projekta ŠOA – spominjamo Zveza kulturnih društev Lendava, Kulturno-turistično društvo Lendava – Novi Sad, Občina Lendava in Slovenski muzej holokavsta Sinagoga Lendava. Koncert pa je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo.
Violinistka Inga Ulokina je profesorica glasbe, vodja ljubljanskega godalnega ansambla ter profesorica violine in vodja godalnega orkestra na Glasbeni šoli Rogaška Slatina. Je dobitnica nagrad mednarodnih in državnih tekmovanj ter prejemnica Rektorjeve nagrade Akademije za glasbo v Zagrebu. Marina Igritskaya je mednarodno uveljavljena operna pevka in prejemnica nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Sopranistka je aktivna tudi na pedagoškem področju. Njen vokal odlikuje široka barvna paleta in izvajalska izvirnost v interpretaciji. Širok obseg vokalnega repertoarja pevke sega skozi obdobja glasbene literature od baroka do 21. stoletja. Olga Ulokina (klavir) je priznana muzikologinja, glasbena pedagoginja in skladateljica. Je avtorica več glasbenih priročnikov in zbirk, ter dobitnica slovenske državne nagrade Fran Gerbič za leto 2022 za življenjsko delo in posebne dosežke na področju glasbenega izobraževanja v Republiki Sloveniji.

judi, lendava, koncert, sinagoga
Jože Gabor
Koncert v sinagogi

koncert lendava sinagoga