vestnik

Glasovalo se bo o predsedniku vlade in podpredsednikih državnega zbora

Vestnik, STA, 25. 5. 2022
STA
Državni zbor bo danes glasoval o predsedniku vlade, kandidat je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.
Aktualno

Državni zbor bo danes glasoval o predsedniku vlade, kandidat je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Na dnevnem redu je tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.

Golob ima obljubljenih 55 glasov poslancev Svobode, SD, Levice in obeh manjšinskih poslancev. DZ predsednika vlade voli z večino glasov vseh poslancev na tajnem glasovanju. Na dnevnem redu seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič. Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oz. kandidatke ne bodo predlagali.



Poslanke in poslanci bodo odločali tudi o predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa jih čaka glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlog sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

dz ustanovna seja 13. maj 2022 pl
Primož Lavre
Golob ima obljubljenih 55 glasov poslancev Svobode, SD, Levice in obeh manjšinskih poslancev.

Kandidate za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ morajo stranke predlagati danes do 10. ure, a so v SDS že napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali. Razlog za to je nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ.

dz izredna seja predsednik vlada odbor
Kaj zdaj berejo drugi