vestnik

Glifosat - smo prišli do konca manipulacij s strani multinacionalk?

Janko Votek, 12. 3. 2019
Charles Platiau
Po odločitvi Evropskega sodišča o dostopu do dokumentacije o rakotvornsti glifosata, bi se lahko ponovno odprla razprava o prepovedi tega "univerzalnega" herbicida
Aktualno

Študije o tveganju obolevanja z rakom zaradi totalnega herbicida glifosata (roundup), ki ga razvil razvpiti Monsanto (zdaj v lasti nemškega Bayerja) morajo biti javne, je prejšnji teden odločilo Sodišče Evropske unije.

S to odločitvijo je razveljavilo odločitev Evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki ni omogočala javnega dostopa do celovitih študij, na podlagi katerih je odobrila uporabo glifosata.Do tožbe Efsa je prišlo, ko je ta zavrnila dostop do celotnih študij o toksičnosti in rakotvornosti glifosata trem evropskim poslancem Zelenih in raziskovalcu toksikologije. Efsa je dostop zavrnila z argumentom, da bi informacije lahko škodile komercialnim interesom podjetij, ki so posredovale študije. Drug dvomljiv argument je bil, da se informacije ne nanašajo na izpuste v okolje. Trdili so tudi, da dostop do informacij iz študij ni nujno potreben za preverjanje znanstvenih ocen tveganja. V bistvu je Efsa s to odločitvijo zaščitila interese poslovnih družb, predvsem takrat še samostojnega Monsanta, ki močno pritiska na neomejeno podaljšanje dovoljenja za uporabo tega herbicida v kmetijstvu. Na koncu je decembra 2017 Evropska komisija kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata, na podlagi zbranih podatkov in ocene Efse sprejela petletno podaljšanje dovoljenje za uporabo glifosata. Za podaljšanje uporabe je glasovala tudi Slovenija. Pri tem je zavzela stališče o prepovedi glifosata v prehodnem obdobju treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram.


Bo glifosatu končno odklenkalo