vestnik

Golob odhaja novi dogodivščini naproti: Od Gen-I se poslavlja, kandidiral bo za predsednika te stranke

Rok Šavel, 24. 1. 2022
Bobo
Robert Golob
Aktualno

Robert Golob je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavil poslovanje Gen-I v preteklem letu in razkril, kar se je že šušljalo dlje časa. Podaja se na državnozborske volitve.

Robert Golob, dolgoletni predsednik uprave družbe Gen-I, ki novega mandata na tem položaju ni dobil, zgodba pa se nadaljuje na sodišču, je na današnji novinarski konferenci potrdil, kar se je napovedovalo že nekaj časa. Umaknil je soglasje za ponovno izvolitev za predsednika uprave in odhaja, kot se je izrazil, novi veliki dogodivščini naproti. Ob predstavitvi poslovanja energetske družbe je pokazal številke in dejal, da je družba ustvarila najvišji donos ob najnižjih cenah, najnižji zadolženosti in najvišjih plačah zaposlenih, kar je po njegovem uravnoteženost uspešnosti. Družba naj bi sicer lansko leto imela okoli 3,3 milijarde prihodkov in ob tem 70-milijonski dobiček.



Pokazal je tudi plačilno listo, na kateri je njegovo mesečno izplačilo plače v višini 6675 evrov. Je pa priznal, da je upravičen tudi do nagrade, ki pa bo znana predvidoma šele junija letos in lahko znaša 100 tisoč evrov, kot v preteklih letih, ali pa tudi več 100 tisoč evrov glede na rekordno leto. Odločil se je sicer, da bo nagrado, ne gre na to, kakšna bo, v celoti podelil devetim humanitarnim organizacijam. Zatrdil je še, da je njegova plača sicer povsem zakonita, kar naj bi dokazovali tudi dopisi ministrstva za gospdodarski razvoj in tehnologijo.

V celotni novinarski koneferenci se je Golob izmikal neposrednim odgovorom na vprašanja o njegovi politični poti, čeprav je vseskozi tudi namigoval, da bo vse drugače po aprilskih parlamentarnih volitvah. Potrdil je, da bo več znanega v sredo, ko ima kongres stranka Z.Dej (Stranka zelenih dejanj), ki jo je ustanovil nekdanji minister za okolje Jure Leben. "Baje je predsednik odstopil in je mesto prazno," je dejal Golob in potrdil, da bo kandididiral.

robert golob-bobo
Bobo
Robert Golob



Dotaknil se je tudi po njegovem dveh mitov: da naj bi bil Gen-I vedno državno podjetje in da ga je nastavila politika. Kot je pokazal, je direktorsko funkcijo v podjetju, ki je bilo tokrat v 100-odstotni zasebni lasti, prevzel leta 2002. Mandate je prevzel leta 2006, 2011 in 2016, zalomilo pa se je v letu 2021. Ob tem je dodal, da je bil sam ustanovitelj podjetja, država pa je v lastništvo vstopila prvič leta 2006. Postopek nacionalizacije družbe, termin, ki ga je uporabil Golob, se je zaključil lani decembra, ko je "tretji vladi Janeza Janša uspelo dokončno nacionalizirati Gen-I". Kot je še dodal, bo verjetno njegova druga služba v parlamentu, a da o tem ne odloča sam.

volitve dz robert-golob