vestnik

Golob in Horvath si bosta končno segla v roke

Rok Šavel, 24. 5. 2023
STA
Felice Žiža in Ferenc Horvath bosta le podpisala dogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom.
Aktualno

Premier Robert Golob bo jutri podpisal že večkrat napovedan dogovor o sodelovanju s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Vse od lanskega avgusta traja saga s podpisom formalnega dogovora o sodelovanju vlade z manjšinskima poslancema Felicem Žižo in Ferencem Horvathom, a sedaj je vendarle napočil čas njenega konca. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo namreč predsednik vlade Robert Golob jutri, 25. maja podpisal predmetni dogovor, pri čemer bodo ob podpisu prisotni tudi podpredsedniki vlade Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan.

Predmet dogovora tudi uresničitev sporazuma med Janšo in Orbanom iz Lendave?

Poslanca narodnih skupnosti sicer že ves čas podpirata vladne predloge v državnem zboru, ki njunih glasov pravzaprav niti ne potrebuje, a sta si dolgo nadejala, da bi sodelovanje po vzoru preteklih vlad tudi formalno obeležili s pisnim dogovorom, v katerem naj bi bile tudi določene vladne zaveze za potrebe narodnih skupnosti. Spomnimo, da je bilo sodelovanje s preteklo vlado, ki je bila v poznejših fazah tudi odvisna od manjšinskih glasov, na visokem nivoju. Podprti so bili številni projekti, sklepali so se celo meddržavni dogovori.

Horvath je nazadnje, ob prvi obletnici državnozborskih volitev, za naš medij dejal, da je "priprava pisnega dogovora o sodelovanju z vlado v zadnjih fazah usklajevanj". Po njegovih takratnih besedah je zaradi številnih političnih novincev v vladni ekipi proces spoznavanja delovanja in potreb narodnih skupnosti tokrat nekoliko bolj zahteven, vendar da pričakuje podpis dogovora še pred poletjem.




Ob tem je še poudaril, da od vlade pričakuje, da bo čim prej tudi v praksi zaživel sklad Prekmurje-Porabje, za katerega so si v minulih letih močno prizadevali in izborili sredstva, da lahko ta pridejo do obeh avtohtonih narodnih skupnosti v Pomurje in Porabje. Gre za sporazum, ki sta ga v Lendavi podpisala takratni premier Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban, predvideva pa 25 milijonov evrov za vsako stran v petih letih.

vlada-rs robert-golob ferenc-horvath felice-žiža manjšinska-poslanca poslanca-narodnih-skupnosti dogovor podpis
Kaj zdaj berejo drugi