vestnik

Golob s predstavniki živilske panoge: Najprej bomo poskrbeli za tiste, ki so najbolj na udaru

STA, Vestnik, 14. 9. 2022
Jure Zauneker
Predsednik vlade Robert Golob se je v sklopu današnjega obiska Velenja sestal tudi s predstavniki živilske industrije.
Aktualno

Predsednik vlade Robert Golob je v sklopu današnjega obiska Velenja s predstavniki živilske industrije govoril o stanju v panogi zaradi dviga cen energentov in drugih surovin.

Kot je dejal premier po sestanku, bodo pogovore nadaljevali, pri tem pa bodo najprej zaščitili tiste, ki so trenutno z vidika cen energentov najbolj na udaru. Hkrati bodo skupaj s podjetji skušali vzpostaviti učinkovit nadzor nad prehransko verigo ter tako ugotoviti, na kateri strani se v tem trenutku ustvarjajo neki viški denarja, ki v teh časih niso primerni, je dejal Golob.


Predstavniki države so jih seznanili tudi z vladnimi aktivnostmi, ki so vezane na celotno gospodarstvo, predvsem s konkretnimi pogovori o tem, kako sestaviti formulo za energente v prihodnjem letu. "Svetovali smo jim, naj ne podpisujejo nobenih pogodb za prihodnje leto, saj se bodo resnične cene oblikovale v roku naslednjega meseca," je povedal predsednik vlade.



Po njegovih besedah je približno polovica živilske industrije z vidika cen energentov za letos preskrbljena, ostali pa ne. Nekateri se ukvarjajo z odpovedmi dobaviteljev zemeljskega plina in morajo iskati nadomestne, sicer pa so razmere, tako Golob, v tem trenutku "precej fragmentirane, a rešljive".

Dotaknil se je tudi aktualnih inšpekcijskih nadzorov pri prodajalcih lesnih peletov, kjer prihaja do suma, da nekateri želijo energetsko krizo izkoristiti za višji dobiček. Napovedal je, da bodo nadzor nad posameznimi prodajnimi artikli zagotovo poostrili, še posebej tam, kjer bodo ocenili, da morda kakšen od trgovcev namensko zadržuje zaloge in čaka na višanje cen in prelivanje podražitev na prebivalstvo.

"Pomembno pa je tudi to, da na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo paritetno analizo, saj želimo, da so vsi energenti z vidika cen za končne uporabnike obravnavani enako," je še dodal premier.

premier živila industrija kriza energetika