vestnik

Golobova ministrska ekipa v sredo na zagovor v državni zbor

Vestnik.si, STA, 16. 4. 2023
Jure Zauneker
Robert Golob
Aktualno

Državni zbor bo v sredo razpravljal o interpelaciji vlade Roberta Goloba, ki jo je vložila SDS. Za razpravo je predvidenih dobrih 14 ur, o morebitnih sklepih se bodo predlagatelji še odločili. Vladna koalicija, za katero so tedni pestrega političnega dogajanja, vse očitke zavrača in zatrjuje, da se na še eno politično preizkušnjo podaja trdna in enotna.

V SDS želijo v razpravi ob interpelaciji o delu vlade odgovor na vprašanje, v kolikšni meri vlada uresničuje prisego, da bodo predsednik vlade in ministri spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.



O morebitnih sklepih, ki jih lahko vlagatelj interpelacije predlaga po končani razpravi, se bodo v SDS še odločili. A je prvak stranke Janez Janša že ob vložitvi dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlade.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je po njegovih besedah več. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil. Ob tem je še poudaril, da gre predvsem za poskus klica k razumu, interpelacija pa da pomeni razpravo v DZ "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije".


Za predlagatelje interpelacije sporna ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo, do dela vlade kritični tudi v NSi


SDS sicer vladi v interpelaciji očita ukinitev urada za demografijo ter združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ki da je "politično motivirana odločitev ministrice za kulturo in vlade Roberta Goloba".

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pod vodstvom Lojzeta Peterleta, ki je po odločitvi o združitvi muzejev tudi pozvalo k interpelaciji vlade, pa ob tem za dan razprave o interpelaciji napoveduje tudi protestno zborovanje "za Slovenijo in resnico: proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti".

V SDS vladi v interpelaciji očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja na področju zdravstva in zdravstvenega varstva, na področju preprečevanja nezakonitih migracij in po njihovem mnenju neustrezno javno finančno politiko. Kritični so tudi do vladnega kadrovanja, ki so ga označili za "najbolj brutalno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja v zgodovini samostojne Slovenije".

V manjši opozicijski stranki NSi pa podpisov pod interpelacijo niso prispevali. Ta namreč ne predlaga nobenega sklepa, kar je po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina "zgovorno". Bodo pa sodelovali v razpravi in "opozorili na stranpoti te vladne koalicije", je dejal ob vloženi interpelaciji.

Tudi sicer so kritični do vlade, menijo, da vodi napačno politiko, od nastopa mandata pa da ni uspela narediti bistvenih premikov. Ocenjujejo, da bo "pompozno leto reform, pravzaprav ostalo prazno", vladna koalicija pa bo ostala zgolj pri "letu časovnic".

Za vlado očitki v interpelaciji neutemeljeni in vsebinsko deplasirani


Vlada, ki bo čez dober mesec zabeležila prvo leto svojega mandata, je v odgovoru na interpelacijo, vse očitke zavrnila kot neutemeljene in vsebinsko deplasirane. Ocenjujejo, da je vlada pri svojem delu uspešna in uresničuje zahtevno zastavljene cilje.

"Koalicija pri svojem delu ravna v skladu z zavezami k spoštovanju, svobodi in odgovornosti, ministrska ekipa pa od nastopa mandata spoštuje ustavni red in načelo pravne države," so zapisali.

Golob pa se je na vloženo interpelacijo odzval z besedami, da gre za norčevanje iz ljudi in težav, s katerimi se soočajo. "Zagotovo nam ljudje niso zaupali mandata zato, da bi se cela politika zdaj mesec ali dva ukvarjala z nekim muzejem. Mandat smo dobili zato, da se ukvarjamo z reformo zdravstvenega sistema, da bo deloval, mandat smo dobili zato, da se ukvarjamo z energetsko in prehransko draginjo," je dejal premier.


Za vladno koalicijo politično pestri tedni, koalicijski partnerji zatrjujejo, da razpok v koaliciji ni

Zadnje tedne je sicer zaznamovalo pestro dogajanje na političnem parketu. Nemalo prahu je konec preteklega meseca dvigovala izjava premierja Goloba, da kot nujno ocenjuje le zdravstveno reformo, pri vseh ostalih, vključno z davčno, pa da so šli morda predaleč, in kritika, da je ekipa ministrstva za finance s Klemnom Boštjančičem na čelu davčno reformo komunicirala slabo in narobe. V največji vladni stranki pa so ta teden presenetili tudi z vložitvijo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in pod katerega so se podpisali le poslanci Svobode.



Kljub temu, da je v ozadju zaznati tudi privzdignjene obrvi in nezadovoljstvo nad posameznimi potezami koalicijskih partnerjev, pa ti za zdaj, kot kaže, uspejo miriti strasti in v uradnih izjavah ostajajo enotni ter zagotavljajo, da v koaliciji razpok ni in da ta deluje usklajeno.

Tako je pričakovati, da bodo takšno sporočilo podali tudi v parlamentarni razpravi o delu vlade. "Interpelacija bo priložnost, da pokažemo, da izpolnjujemo svoje obljube in delamo v dobro ljudi," pred interpelacijo poudarjajo v Gibanju Svoboda. Med dosedanjimi dosežki izpostavljajo ukrepe za blaženje energetske in prehransk draginje, obuditev socialnega dialoga ter prve korake na poti do zdravstvene reforme in reforme plačnega sistema v javnem sektorju.

"Vladna koalicija je trdna, ima znanje, voljo, pogum in politično moč, da poskrbi za boljše življenje državljank in državljanov ter odločno ukrepa tudi na področjih, ki so jim njene predhodnice namenile premalo pozornosti," še zatrjujejo v Svobodi.

interpelacija vlada koalicija