vestnik

Golobova vlada zapečatila usodo nedavno odprtega urada s prekmurskim vodstvom

Rok Šavel, 16. 7. 2022
Bobo
Nove prostore urada so sredi aprila odprli v Mariboru, zdaj ga je Golobova vlada ukinila.
Aktualno

Urada za demografijo, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše, za mesec dni več ne bo. Zaposleni, med drugim namestnica direktorja Jasmina Opec Vöroš, bodo prerazporejeni na druga delovna mesta.

Kot je bilo za pričakovati, glede na napovedi in medijske objave, je vlada Roberta Goloba na zadnji seji odločila, da ukine urad za demografijo, ki ga je lanskega oktobra ustanovila prejšnja vlada. Ta ga je ustanovila že oktobra 2020, a nato njegovo delovanje večkrat prestavila. Sprva je bilo predvideno, da ga bo vodil minister listnice, ko je bil Desus še del vladne koalicije se je kot možnega šefa urada omenjalo tudi nekdanjega podpredsednika upokojencev Antona Balažka, a je nato prišlo do spremembe in so v vladi določili, da bo urad vodil direktor. Lanskega oktobra je tako vlada za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Danila Lončariča, aprila letos mu je podelila še en polletni mandat, slavnostjo odprtje prostorov urada pa je bilo ob prisotnosti takratnega premierja Janeza Janše na sporedu ravno tako sredi aprila.


Kaj so sploh delali na uradu?


O ukinitvi urada se je šušljalo že ob nastopu nove vlade Roberta Goloba, to pa naj bi bila želja predvsem koalicijske Levice. Kot so nam na uradu odgovorili pred tedni, morebitna ukinitev po njihovem mnenju prav gotovo ne bi bila pravilna odločitev, saj se Slovenija na demografskem področju že vrsto let sooča z velikimi izzivi in je nujno, da država k njihovemu reševanju pristopi sistematično. "Slovenija nujno potrebuje državni organ, ki bo načrtno pripravljal in usklajeval demografske ukrepe za dostojno in varno starost, skladnejši demografski regionalni razvoj, dvig rodnosti, družini in otrokom naklonjeno družbo, ukrepe za zmanjševanje odseljevanja in povečanja priseljevanja izseljencev in druge. Na področju demografskih vprašanj deluje veliko institucij, nihče pa nima celostnega pregleda in celostnega pristopa, predvsem pa se nihče v državi sistematično ne ukvarja z usklajevanjem sektorskih politik. Urad je v nekaj mesecih delovanja uspešno začrtal pot, ki jo je po našem mnenju nujno potrebno nadaljevati," so za naš medij odgovorili v uradu pred odločitvijo o ukinitvi.

Urad so spremljale sicer kritike glede namena in dela, ki ga opravlja, saj naj bi bili aktivni le z objavo statističnih podatkov na družbenih omrežjih, a na uradu so nam poudarili, da je njihovo delo "strokovno, vsebinsko in naravnano v smeri demografskega preporoda Republike Slovenije". Kot so poudarili, opravljajo delo na podlagi Programa dela za leto 2022, vzpostavljajo dialog z različnimi deležniki na področju demografije, intenzivno sodelujejo z občinami, strokovnjaki, civilno družbo in državnimi organi ter spoznavajo prakse v tujini.


Na drugo delovno mesto tudi Jasmina Opec Vöroš


Kot so pojasnili na vladi ob odločitvi, da urad v 30 dneh po objavi odloka v uradnem listu, kar se je zgodilo včeraj, ukinejo, je predlog padel zaradi prekrivanja delovnega področja urada z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi minister Luka Mesec. "Zaposlene na uradu, materialna sredstva, ki jih prevzeti zaposleni potrebujejo za opravljanje svojih nalog, dokumentacijo urada in neporabljeni del sredstev, ki so v letu 2022 zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu urada, pa prevzame Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti". V uradu je sicer zaposlenih 12 oseb, med drugim tudi namestnica direktorja Jasmina Opec Vöroš, nekdanja poslanka, mestna svetnica in soboška podžupanja, ki je pred tem službovala na Uradu vlade za komuniciranje. V bivši Janševi vladi je bila najprej zaposlena kot osebna asistenka nekdanje kmetijske ministrice in predsednice Desus Aleksandre Pivec, nato pa je nekaj časa bila po odstopu Tomaža Gantarja na zaupanje Janše, ki je takrat začasno opravljal vlogo zdravstvenega ministra, zaposlena kot svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu zdravstvenega ministra. V uradu so sicer zaposleni predvsem kadri, ki so bili blizu prejšnji koaliciji, med njimi tudi vodja koalicije Za otroke gre Aleš Primc, ki se vrača na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, kjer je zaposlen za nedoločen čas. Z ukinitvijo urada so se pohvalili v Levici, kjer so v svoji objavi izpostavili ravno Primca, kritično pa se je na odločitev o ukinitvi vladnega urada, ki ga je ustanovila njegova vlada, odzval Janša.

Na isti seji, kot je padla odločitev o ukinitvi urada za demografijo, je vlada predlagala tudi preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi za eno leto. Kot so zapisali na ministrstvu za delo, je začetek izvajanja s 1.1.2023 preuranjen, zato se predlaga podaljšanje prehodnega obodja in preložitev začetka izvajanja zakona na 1.1.2024, v vmesnem času pa se bodo pripravile nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov. "Ker je trenutna zakonska vsebina in vsebina podzakonskih aktov pomanjkljiva in zato ne omogoča izvajanja zakona v praksi, je nujno in neodložljivo, da se datum izvajanja zakona zamakne," so poudarili v obrazložitvi. Spremembe zakona bodo obravnavali po nujnem postopku na izredni seji v državnem zboru prihodnji četrtek.

urad-za-demografijo vlada ukinitev jasmina-opec-vöröš