vestnik

Goričke občine bodo dobile širokopasovno omrežje, čeprav se "ne splača"

Janko Votek, 29. 3. 2018
Nataša Juhnov
Projekt goričkih občin za gradnjo širokopasovnega omrežja za gospodinjstva na redko poseljenih območjih, vendar še tržno zanimivih za gradnjo, je vključen v mednarodni projekt Rune.
Aktualno

Območjem z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer bodo na voljo sredstva iz programa za razvoj podeželja. 

Ministrstvo za javno upravo je konec januarja objavilo javni razpis za gradnjo širokopasovnega omrežja (GOŠO 3) na belih lisah, ki niso zanimive za komercialne ponudnike. Razpis je bil v začetku marca dopolnjen, rok za oddajo vlog pa je 9. maj. Za vzhodno kohezijsko regijo je na voljo 10,7 milijona evrov. Od tega je 8,5 milijona evrov evropskega denarja in 2,1 milijona evrov proračunskih sredstev.


Kriterije za pridobitev sredstev izpolnjujejo tudi goričke občine. Te so s projektom za gradnjo širokopasovnega omrežja kandidirale že leta 2008 na razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki ga je vodil Gregor Golobič, vendar neuspešno.

ec61bd8830703b453788c0d932f835de
Adriana Gašpar
Šalovski župan Iztok Fartek nam je povedal, da so z novim razpisom seznanjeni, vendar se nanj ne bodo prijavili zaradi formalnih razlogov.

Vedo za razpis, a se ne bodo prijavili

Šalovski župan Iztok Fartek nam je povedal, da so z novim razpisom seznanjeni, vendar se nanj ne bodo prijavili zaradi formalnih razlogov. Projekt goričkih občin, v katerega so vključeni tudi Šalovci, za gradnjo širokopasovnega omrežja za gospodinjstva na redko poseljenih območjih, vendar še tržno zanimivih za gradnjo, je vključen v mednarodni projekt Rune. Pri omenjenem razpisu pa gre za območja, ki ne izpolnjujejo kriterijev za vključitev v projekt Rune, ker je poseljenost manjša od osem prebivalcev na kvadratni kilometer, in jim je mogoče zagotoviti dostop do širokopasovnega omrežja le s pomočjo javnih sredstev.



V šalovski občini je v projektu Rune 214 gospodinjstev, okrog 230 pa jih je zunaj projekta in so upravičena do javnega financiranja. Kot nam je povedal Fartek, je bilo po prenosu sredstev za gradnjo širokopasovnega omrežja z ministrstva za šolstvo, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo rečeno, da se bodo po razpisu GOŠO 3 financirali projekti v občinah z redko poselitvijo.
To ne pomeni, da goričke občine ostanejo brez vira za gradnjo širokopasovnega omrežja. Fartek nam je povedal, da so občine iz Pomurja, Podravja in Koroške izvzete iz razpisa GOŠO 3, bodo pa zanje na voljo sredstva pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru programa razvoja podeželja. Gre za tisti del podeželja, ki ima gostoto poseljenosti manjšo od osem prebivalcev na kvadratni kilometer. Ta del se financira iz javnih sredstev oziroma v obliki javno-zasebnih partnerstev. V okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 bo za izvajanje druge prednostne osi v okviru programa za razvoj podeželja v ukrepu M7 za širokopasovno infrastrukturo namenjenih 10 milijonov evrov. V prejšnji finančni perspektivi so sredstva za gradnjo širokopasovnega omrežja iz tega programa pridobile tri občine – Odranci, Radenci in Gornja Radgona.

Občine v Pomurju, ki niso pokrite s širokopasovnim omrežjem, v projektu Rune
Število gospodinjstev v občinah
Cankova 26
Dobrovnik 9
Gornji Petrovci 11
Grad 135
Hodoš 17
Kobilje 2
Kuzma 130
Lendava 28
Moravske Toplice 260
Puconci 192
Rogašovci 10
Šalovci 214
Sv. Jurij ob Ščavnici 87

To so gospodinjstva na območjih, kjer je naseljenih več kot osem prebivalcev na kvadratni kilometer in so vključena v projekt RuNe. Okrog 1500 gospodinjstev je na območju poselitve z manj kot šestimi prebivalci na kvadratni kilometer, zato so upravičena do neposrednega financiranja gradnje sistema iz programa razvoja podeželja.

(Vir: Ministrstvo za javno upravo)

Projekt bo pokril večino območij

Že konec leta 2015 je na seji sveta pomurske razvojne regije Andrej Šalamun iz podjetja Encon predstavil projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja na podeželju, imenovan Rune. Nosilec projekta je primorsko podjetje Vahta, ki ima pozitivne reference pri gradnji širokopasovnega omrežja v zalednih primorskih in severnoprimorskih občinah. Projekt Rune, kot ga je predstavil Šalamun, predvideva gradnjo in dostop do širokopasovnega omrežja na podeželskih območjih Slovenije, v Istrski in Primorsko-goranski županiji na Hrvaškem in v Furlaniji - Julijski krajini v Italiji.


Projekt gradnje širokopasovne infrastrukture Rune na podeželskih območjih je edini tovrstni mednarodni projekt, ki bo pokril bele lise na treh podeželskih območjih. Po načrtih bo pokril 97 odstotkov belih območij, ki niso zajeta v načrte gradnje drugih ponudnikov zaradi pomanjkanja komercialnega interesa. Med pogoji, ki jih je treba izpolniti za vključitev v projekt, je, da optične infrastrukture še ni in da je v naslednjih treh letih ne namerava graditi noben komercialni ponudnik. Določen je zgornji prag za financiranje, in sicer naselja z manj kot tisoč gospodinjstvi, k temu je dodan pogoj, da mora biti gostota poselitve več kot osem prebivalcev na kvadratni kilometer.
Pogoj za izvedbo projekta je čim širši dostop ponudnikov storitev. Kot kaže, je projekt na dobri poti, saj so ga razvijali s pomočjo Svetovne banke, ki je sodelovala kot zunanja svetovalka Evropske komisije. Administrativna in finančna dokumentacija projekta je pripravljena. Projekt goričkih občin je bil do konca razdelan in ovrednoten in se bo v delu, ki izpolnjuje navedene kriterije, predvidoma financiral iz sredstev Junckerjevega sklada (European Fund for Strategic Investments EFSI) prek Evropske investicijske banke. Fartek je še povedal, da vse kaže, da bo projekt uspešen in bo tudi potrjen.

širokopasovni dostop internet projekt rune gošo 3