vestnik

Gorički vodovod: Kriminalisti preiskujejo pogodbo o nagradi Šlihthubru

Andrej Bedek, 6. 12. 2019
Nataša Juhnov
Franc Šlihthuber: »Človeško in pošteno je, da se plača, če se kdo žrtvuje.«
Aktualno

Sporen datum pogodbe, ki sta jo za delo koordinatorja projekta Vodovod sistema B podpisala gornjepetrovski in graški župan

Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah so predstavniki sektorja kriminalistične policije murskosoboške policijske uprave sprožili preiskavo pogodbe o nagradi v višini 70 tisoč evrov za delo koordinatorja projekta Vodovod sistema B. To sta 17. oktobra 2014 podpisala župan Gornjih Petrovec Franc Šlihthuber in takratni župan Občine Grad Daniel Kalamar. Kriminaliste domnevno zanima predvsem, zakaj je do podpisa pogodbe prišlo ta dan, čeprav je pogodba datirana z 31. decembrom 2013. Podpis pogodbe se je zgodil v petek, samo dva dni pred lokalnimi volitvami, ki so bile 19. oktobra 2014.

36297a9c4548c7bc738827c7eea73772
Nataša Juhnov
Vodovod. Slika je simbolična.


Šlihthubru nagrada sicer ni bila izplačana, ker je Cvetka Ficko, ki je novembra 2014 na županskem položaju zamenjala Kalamarja – ta je danes direktor podjetja Vodovod sistema B –, izplačilo ustavila. Tudi zato, je utemeljila na sodišču, ker »k pogodbam iz projekta niso priložena pooblastila v projektu udeleženih občin ali druge ustrezne listine«. Župan Gornjih Petrovec je zaradi neizplačila nagrade tožil Občino Grad, a s tožbo ni bil uspešen. Andreja Granfol Cizej, sodnica murskosoboškega okrožnega sodišča, je aprila letos odločila, da Šlihthuber ni upravičen do 70 tisoč evrov.
Občina Gornji Petrovci je bila nosilka projekta Vodovod sistema B, Šlihthuber pa njegov koordinator. Ko so zaradi neporavnanih obveznosti leta 2013 gornjepetrovski občini blokirali bančni račun, so preostale občine deležnice pri projektu pooblastila prenesle z gornjepetrovske na graško občino, niso pa določile novega koordinatorja, tako da je to formalno ostal Franc Šlihthuber.

672f602bd27857f7e4c40ac4e3e2dc7f
Nataša Juhnov
Daniel Kalamar: »Dejstva se niso spremenila in ponovno zatrjujem, da so bila vsa dejanja skladna z zakonodajo.«

»Tudi vsem dvomljivcem bo odgovorjeno«

Šlihthuber je za Vestnik izjavil, da je že vse povedal na sodišču. Zatrdil je, da je obstajal temelj za podpis pogodbe z datumi na tak način. Čeprav je imel z izgubljeno pravdo dodatne stroške, še pove, je primer zanj danes končan. Še vedno pa je prepričan, da je ekipi, ki je vodila projekt Vodovod sistema B, uspel velik dosežek za Goričko. »Z občinami je bil sklenjen dogovor, da se moje delo plača. Kot človek sem ponosen na to, kar je bilo narejeno, ponosen sem na svoje delo. Človeško in pošteno pa je tudi, da se nekaj plača, če se kdo žrtvuje. Drugi so za opravljeno delo dobili plačilo.«
Daniel Kalamar je o domnevni kriminalistični preiskavi tako kot Šlihthuber izvedel od nas. Izjavil je: »Dejstva se niso spremenila in trdim še enkrat, da so bila vsa dejanja skladna z zakonodajo. Sem pa vesel, če držijo vaše informacije, da dejstva preverja še kdo drug. Tako bo namreč tudi vsem dvomljivcem odgovorjeno.« Kalamar je kot priča v pravdi med Šlihthubrom in graško občino že izjavil, da so se o županovi nagradi dogovorile občine, udeležene v projektu Vodovod sistema B, pogodbe pa so se podpisale in finančno realizirale, ko se je v proračunskem skladu zbral denar, ki ga je prispevalo vseh 12 občin. »Pogodbe so se, ne glede na datum osnutka, podpisale šele takrat, ko je bilo na podračunu dovolj denarja, kar je zakonitost za proračunski sklad,« je na sodišču pojasnil direktor podjetja Vodovod sistema B.

V Policijski upravi Murska Sobota za zdaj preiskave ne komentirajo. Po besedah tiskovne predstavnice Suzane Rauš namreč na vprašanje, ki se nanaša na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti.

gorički-vodovod daniel-kalamar franc-šlihthuber