vestnik

Gornjeradgončan s Skomino še v igri za finale 

Andrej Bedek, 4. 7. 2018
Aktualno

Sodniška trojka, v kateri je tudi Gornjeradgončan, z odliko opravila vse tri dosedanje obračune na SP.

Na tekmah četrtfinala svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji slovenska sodniška trojka ne bo sodila, kdo bo sodil polfinale, tekmo za tretje mesto in finale, pa še ni znano. V Uefinem naboru so tako še Turek Cuneyt Cakir, ŠpanecAntonio Mateu Lahoz, ItalijanGianluca RocchiinDamir Skomina, s tem pa tudi Robert Vukan iz Gornje Radgone. Slovenska trojka je sicer v Rusiji sodila tekme Kolumbija - Japonska, Anglija - Belgija in Švedska - Švica.

V soboto bo popoldansko tekmo med Švedsko in Anglijo sodil NizozemecBjörn Kuipers, večerno med gostitelji Rusi in Hrvati pa BrazilecSandro Ricci.

»Damir, menimo, da je bil prekršek narejen zunaj kazenskega prostora. Odločitev, kaj boš naredil, je, kot veš, sicer popolnoma tvoja,« je v 95. minuti torkovega dvoboja osmine finala Svetovnega prvenstva (SP) med Švedsko in Švico bržda zahreščalo v ušesni zvočnik glavnemu sodniku Damirju Skomini. Koprčan je nato visoko dvignil v zrak obe roki in z njima začrtal navidezni pravokotnik. Sledil je ogled VAR-a. »Gremo korak za korakom,« je sodnikom v sobi VAR kmalu odredil Skomina. Po ogledu je nato pravilno razveljavil prvotno dosojeno enajstmetrovko za Švedsko v zadnji minuti tekme. Slovenska sodniška trojka, v kateri je tudi Robert Vukan, doma je iz Gornje Radgone, je dobro opravila svoje delo, podelila tri rumene kartone in en neposredni rdeči karton. Po obračunih med Kolumbijo in Japonsko ter Anglijo in Belgijo so tako Slovenci z odliko sodili tudi v osmini finala.

Bravo, kolega!

Da bi lahko tris slovenskih sodnikov do konca mundiala vodil še kakšno srečanje, bi bilo povsem zasluženo, meni Božidar Crnkovič, prvi mož murskosoboških nogometnih sodnikov, katerih član je tudi Vukan. »Ponosni smo nanj, to je priznanje za vse nas, ki delujemo v društvu. Pri Robertu gre za velik dosežek, ki bo odmeval še dolgo po prvenstvu. Nedvomno je že zdaj zaznamoval njegovo vrhunsko kariero,« je za uspešnega stanovskega kolega vesel Crnkovič.


Robert Vukan 22. leto nosi sodniško piščalko/zastavico. Diplomirani ekonomist s poklicno potjo v podjetju Arcont IP je s Skomino že sodil finalno tekmo evropske lige leta 2017 med ekipama Manchester United in Ajax in še predlani na štirih tekmah na zadnjem evropskem prvenstvu (EP) v Franciji. »Ko sem začel nogometno pot in nato sodniško, smo vsi mladi imeli svoje sanje. Recimo, da so danes te sanje uresničene,« tako Vukan, ko je marca letos izvedel, da bo delil pravico na SP. V pogovoru za Vestnik pred EP v Franciji pa: »Tudi v mojem društvu nogometnih sodnikov Murska Sobota imam veliko strokovne podpore. Mislim, da smo slovenski sodniki zelo kvalitetni.« In še: »Brez posluha delodajalca in podpore moje družine sodniškega dela ne bi mogel opravljati.« Vukan je v službi vzel dopust, da je lahko odšel na SP v Rusijo.
Vsak sodnik, ki je član elitne skupine, kot je to Skomina, je za udeležbo na prvenstvo prejel 57 tisoč evrov, za vsako tekmo, ki jo na tekmovanju sodi, pa dobi 2.500 evrov. Vukan bo za sodelovanje na SP prejel 20 tisoč evrov in še 1.600 evrov za vsako tekmo. »Naše delo je plačano. Če pa nimaš rad nogometa in športa, potem pa v tem poslu nimaš kaj iskati,« je zaslužke komentiral Vukan.
Katero tekmo sodijo, izbranim sodnikom v Rusiji sporočijo dva ali tri dni prej na skupnem sestanku, zanimivo pa je, da so v Franciji sodnike obveščali prek aplikacije WhatsApp. Kaj počnejo sodniki na dan tekme? V dveh urah opravijo zadnjo pripravo na tekmo. Posnetke si vsaka sodniška trojka že prej ogleda tudi sama, še posebno tiste segmente, ki vsakega posameznika najbolj zanimajo. Na dan tekme gredo še skupaj čez najpomembnejše podrobnosti: taktika moštva, kdo izstopa, zakaj izstopa, na koga gredo po navadi podaje ob prekinitvah, kdo nasprotnika pretirano vleče za dres ali kdo igra z ogromno kontakti. »Vsaka tekma ima svoje značilnosti. Težko je povedati, kaj je lažje ali kaj je težje. Na vsako tekmo se posebej pripraviš,« je ta hip nedvomno eden najboljših stranskih sodnikov v mednarodnem merilu odgovoril na vprašanje, kaj je težje soditi – tekmo Real Madrid vs. Manchester City ali Olimpija vs. Maribor.

a5a766037ba945a0e900aaba3a560fb4
Nataša Juhnov
Na nogometnega sodnika iz Gornje Radgone Roberta Vukana so ponosni tako kolegi kot sodelavci.

Soba v Moskvi

SP v Rusiji je prvo prvenstvo, na katerem si sodniki lahko pomagajo z ogledom videoposnetkov. Poleg običajnih štirih sodnikov na igrišču – glavni, dva stranska in dodatni četrti – tekme v posebni sobi na vsakem stadionu spremljajo še štirje videosodniki, ki so povezani z operativnim centrom v Moskvi. Prvi videosodnik je glavni, ob njem je še prvi pomočnik, ki v živo spremlja tekmo. Drugi pomočnik je zadolžen posebej za prepovedane položaje, tretji pomočnik pa je odgovoren za podporo glavnemu VAR-sodniku in komunikacijo. Zadnjo besedo ima še vedno glavni sodnik na igrišču – Skomina je torej svojo odločitev pravilno spremenil. Slovencem je bil VAR v pomoč v štirih situacijah: po doseženem zadetku, ob odločitvah za najstrožjo kazen, ob rdečih kartonih in v primeru, da napačen nogometaš dobi rumeni ali rdeči karton. V vseh scenarijih ima glavni sodnik tri možnosti: po nasvetu videonadzornika takoj spremeni svojo odločitev, si vprašljivo situacijo ogleda na ekranu ob igrišču in se nato odloči ali pa ostane pri svoji prvotni odločitvi.
»Absolutno podpiram VAR. Gre za veliko pomoč sodnikom in je korak naprej še k bolj pravičnim rezultatom, saj odpravlja napake,« pove Crnkovič. Prekaljeni sodniški maček Italijan Pierluigi Collina je izračunal, da je bilo v skupinskem delu SP 95 odstotkov sodniških odločitev pravilnih, z VAR-om pa se je odstotek povišal na 99,3 odstotka.
Reuters/Damir Sagolj
Po ogledu VAR-posnetka je Damir Skomina pravilno razveljavil prvotno dosojeno najstrožjo kazen za Švedsko v zadnji minuti tekme.  
svetovno prvenstvo v nogometu v rusiji nogomet Damir Skomina Robert Vukan