vestnik

Gospodarska zbornica Slovenije vnovič o nujnosti izboljšav v postopkih za izdajo dovoljenj tujcem. Ustanovljena tudi medresorska delovna skupina

Vestnik.si, STA, 11. 10. 2022
Jure Zauneker
Ustanovila se je tudi medresorska delovna skupina, ki se bo posvetila optimizaciji procesov pri izdajanju dovoljenj za delo tujcev. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na upravnih enotah je treba nemudoma izboljšati operativno izvajanje postopkov, so se strinjali udeleženci delavnice, ki so jo na temo zaposlovanja tujcev pripravili v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Med drugim so se zavzeli za dodatne kadrovske zmogljivosti in digitalizacijo postopkov, so sporočili iz GZS.

Na delavnici so svoje izkušnje in nasvete z delodajalci delili predstavniki upravnih enot in Zavoda RS za zaposlovanje. Kljub konkretnim odgovorom na vprašanja so udeleženci ponovno izpostavili nujnost zagotovitve izboljšav pri izvajanju postopkov na upravnih enotah. Poleg tega so se zavzeli za zagotovitev dodatnih kadrovskih kapacitet na upravnih enotah oz. preučitev prerazporeditev kadra, čim večjo digitalizacijo postopkov, centralno obravnavo vlog tudi na upravnih enotah, s čimer bi se preseglo teritorialno pristojnost, organizacije delavnic in izobraževanj za odločevalce in delodajalce tudi na regijskem nivoju ter omogočanje elektronskega vpogleda v vloge.




Udeleženci delavnice predlagajo tudi triažo že pri sprejemanju vlog in uvedbo enotnega klicnega centra oz. enotne info točke za vse upravne enote, ki bo v pomoč delodajalcem, ter redno izobraževanje zaposlenih na upravnih enotah s strani ministrstev za javno upravo in notranje zadeve.

upravna-enota, osebne-izkaznice, potne-listine
Vanesa Jaušovec
Na upravnih enotah je treba nemudoma izboljšati operativno izvajanje postopkov, so se strinjali udeleženci delavnice, ki so jo na temo zaposlovanja tujcev pripravili v Gospodarski zbornici Slovenije.


Na alarmantno stanje na področju izdaje dovoljenj za delo tujcev so v GZS odločevalce opozorili že na julijskem posvetu in okrogli mizi, kjer je bilo prisotnih več kot 160 slovenskih podjetij in predstavnikov pristojnih resorjev, ki jih zadeva to področje. Eden izmed zaključkov, ki so bili posredovani vsem pristojnim resorjem, je bila tudi zaveza GZS, da svoje člane še dodatno opolnomoči za oddajo popolnih vlog na upravne enote - s ciljem, da delodajalci na svoji strani izvedejo vse potrebno, kar lahko prispeva k skrajšanju postopkov zaposlovanja tujih delavcev, so povzeli v zbornici. Ob tem so dodali, da so predstavniki ministrstva za javno upravo na delavnici udeležencem sporočili, da se je ustanovila medresorska delovna skupina, ki se bo posvetila optimizaciji procesov pri izdajanju dovoljenj za delo tujcev.

zbornica delavci tujci
Kaj zdaj berejo drugi