vestnik

Obrtniki in gospodarstveniki: Ponovno zaprtje ni sprejemljivo. Počivalšek: Država nima načrta za zapiranje

STA, Vestnik, 19. 10. 2021
Profimedia
"Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja utrpela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev," pravi Branko Meh, predsednik OZS.
Aktualno

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Gospodarski zbornici Slovenije nasprotujejo napovedi premierja Janeza Janše o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. Zapiranja si ne moremo privoščiti, poudarjajo. Minister za gospodarstvo je ob tem povedal, da bodo naredili vse, da države ne bodo zapirali.

Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali na OZS, si zapiranja gospodarstva zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom ne moremo več privoščiti, saj so številni obrtniki in podjetniki še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije. Vlado tako pozivajo, naj ne zapira malega gospodarstva. "Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja utrpela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev, saj se bodo številne dejavnosti izvajale na črno, kjer pa se pogoj PCT niti ne izvaja niti ne nadzoruje," je izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

e75f681c51a3a8efc2e1983b265120c7
Nataša Juhnov
Branko Meh, predsednik OZS.

Še dodatno bi lahko obrtnike in podjetnike, ki okrevajo po epidemiji, po ocenah zbornice prizadelo rekordno višanje cen energentov. V OZS, kjer so zaskrbljeni zaradi višjih cen, menijo, da bi morala vlada poseči na trg in sprejeti ukrepe, s katerimi bi preprečila visok dvig cen energentov. V OZS tako pričakujejo ukrepanje vlade, ki ima za to tudi zakonodajno podlago, so poudarili in spomnili na besede gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da lahko država vpliva na cene električne energije. V zbornici se medtem strinjajo z izjavo premierja Janše, ki je v ponedeljek pozval potrošnike, ki pri Petrolu nabavljajo električno energijo, k zamenjavi ponudnika. "Vendar pa je to le kratkoročna rešitev, saj se že napoveduje, da bodo Petrolu sledili tudi ostali ponudniki na trgu," opozarjajo v zbornici.

Cantarutti: To ni sprejemljivo

Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju gospodarstva zaradi širjenja okužb s covidom-19. "To enostavno ni sprejemljivo," je jasen generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti, ki se ob tem zavzema za čim večjo precepljenost prebivalstva in spodbujanje zaposlenih k cepljenju. Cantarutti se je z odločnim nasprotovanjem zapiranju gospodarstva odzval na ponedeljkove besede premiera Janeza Janše, ki je v DZ med drugim dejal, da smo v Sloveniji zaradi neodgovornega obnašanja pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo.

ales cantarutti bobo
Bobo
Aleš Cantarutti, direktor GZS.

Generalni direktor GZS se strinja, da so podatki o okužbah s covidom-19 vse bolj alarmantni, jih pa po njegovem prepričanju lahko še vedno obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem pogoja PCT ter okrepitvijo cepljenja. Le na ta način bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju, je prepričan Cantarutti. Kot je izpostavil, sta prvi in drugi val pandemije covida-19 nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja.

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek obiskal Lušt

Minister za gospodarstvo: Država nima načrta za zapiranje

“Dejstvo je, da se zdravstvene razmere slabšajo. Dejstvo je, da pozivamo vse, ki smo odgovorni za to, in vse, ki niso cepljeni, da ta korak naredimo, da preprečimo ukrepe, ki bi nam vsem skupaj škodovali, v javnem in v gospodarskem delu. Naredili bomo vse, da države ne bomo zapirali,” je dejal minister Počivalšek. Po njegovih besedah odločitev za zapiranje države ni vprašanje, ki bi bilo vezano na finance, ampak vprašanje zdravja. “Vlada nima načrta za zapiranje,” je povedal ob robu obiska obalno-kraške regije.

ozs gospodarstvo koronavirus energetika cene