vestnik

Gostinci pozivajo k čimprejšnjemu zagonu gostinske dejavnosti

Vestnik, 21. 4. 2020
Arhiv
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zaradi epidemije koronavirusa sta med najbolj prizadetimi panogami gostinstvo in turizem, zato v sekciji za gostinstvo in turizem Obrtne zbornice Slovenije (OZS) na vlado naslavljajo poziv, naj čim prej zažene gostinsko dejavnost, seveda ob upoštevanju vseh navodil in protokolov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prevzemi hrane v gostinskih lokalih so sicer dovoljeni, vendar pa si gostinci želijo, da bi lahko po vzoru Avstrije tudi sami s 15. majem začeli s postopnim obratovanjem gostinskih lokalov. V pozivu vladi še pravijo, da bi lahko poskrbeli za varnost gostov in zaposlenih, saj jim letni čas omogoča strežbo hrane na zunanjih površinah, so poudarili pri omenjeni sekciji, kjer so zaskrbljeni nad tem, da večina gostincev nima dovolj sredstev za izplačilo nadomestila zaposlenim za čakanje na delo. 

S problemom likvidnosti se soočajo vsi skorajda vsi obrtniki in podjetniki, zato tudi pričakujejo od vlade, da bo urgentno poskrbela za likvidnost vseh, ki zgledno poslujejo, plačujejo davke, račune in izplačujejo plače, zaradi trenutne situacije pa nimajo sredstev za pokritje fiksnih stroškov in plač. 

natakarica, lokal, gostinstvo, delo
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Med gostinci, ki je izpostavil svojo situacijo, je tudi pomurski gostinec, lastnik ene izmed večjih in uveljavljenih družinskih gostiln v Pomurju, tik ob avstrijski meji, ki zaposluje petnajst oseb. Na predsednika vlade, na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na medije je naslovil odprto pismo, v katerem je predstavil negativne poslovne dogodke, ki so se podjetju zgodili zaradi višjih sil, nazadnje ravno epidemija koronavirusa. Kot je pojasnil, se je februarja začela kriza v sosednji Avstriji, zato so zaznali upad avstrijskih gostov, nekaj dni kasneje je kriza nastopila tudi v Sloveniji, država pa je z vladnim odlokom prepovedala obratovanje gostinskih lokalov. "Od tega dne nimamo več popolnoma nobenih prilivov. Trenutna situacija zelo močno vpliva na denarni tok podjetja in je močno ogrožena solventnost podjetja," je zapisal. Navedel je tudi tri pogoje, ki bi jih morala država izpolniti, in sicer: država naj podjetnikom, ki imajo poravnane davke in prispevke še ta teden prednostno avansira plače za delavce, ki so jih prijavili na zavod, saj bo v nasprotnem primeru kršila človekove pravice o enakopravni obravnavi vseh zaposlenih; naj sprejme ukrepe, ki bodo hitri in učinkoviti; naj zagotovi takojšnjo likvidnost srednje velikim in malim podjetjem s prednostno obravnavo panoge turizma, zagotovi 90 odstotno poroštvo države, saj v nasprotnem primeru komercialne banke ne bodo odobravale kreditov, zagotovi pa naj tudi subvencije in določena nepovratna sredstva ter premostitvene kredite podjetje s slabšo bonitetno oceno, ki pa so do sedaj poslovala z dobičkom.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je predlagala še nekaj drugih predlogov, in sicer naj se ukrepi pomoči podaljšajo za nadaljnjih šest mesecev za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega zmanjšanja dela ostali na čakanju, naj se zniža stopnja davka na dodano vrednost za pijače na 9,5 odstotka, naj se znižajo stroški dela študentov in naj se zagotovi ter pokrije stroške za zaščitna sredstva, ki so nujna za varno obratovanje gostinskih lokalov. 

gostinstvo ozs zagon-dejavnosti