vestnik

Gozdovi za trajnostna mesta

Janko Votek, 21. 3. 2018
Nataša Juhnov
Primer jesenovega ožiga v gozdu črne jelše, ki ni prizanesel jesenom v soboškem parku in Fazeneriji.
Aktualno

Jesenov ožig ni prizanesel jesenom v parku

Letošnji mednarodni dan gozdov je posvečen gozdovom za trajnostna mesta. Mestni in primestni gozdovi ter mestno drevje izboljšuje lokalno mikroklimo in lahko pomagajo prihraniti med 20 in 50 odstotki energije za ogrevanje. Umeščanje dreves v urbani prostor lahko shladi mestni zrak tudi do osem stopinj in o zmanjša potrebo po uporabi klimatskih naprav za tretjino. Gozdovi in drevesa skladiščijo ogljik, ki pomaga blažiti učinke podnebnih sprememb in čistijo delce iz zraka, zadržujejo vodo in ščitijo pred hrupom.


Murska Sobota ima ponaša urejen 9,5 hektarjev velik mestni park v okolici soboškega gradu in 18 hektarjev velik rekreacijski parkom Fazanerija. Mestni park je eden najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji. Po številu drevnin (okrog 260 vrst in sort) je med najbogatejšimi v Sloveniji. Fazanerija je gozdni kompleks, ki je namenjen rekreaciji mestnega prebivalstva.


V letu 2010 je občina pristopila k revitalizaciji mestnega gozda. Od takrat je obiskovalcem dostopnejši v vseh letnih časih.
V zadnjem desetletju se je po Evropi močno razširil jesenov ožig – bolezen jesena, ki ga povzroča gliva Chalara fraxinea. Jesen kot drevesna vrsta se intenzivno suši. Izjema niso niti drevesa v Fazaneriji in parku.


Zaradi varnosti je potrebno bolna drevesa jesena odstraniti in po potrebi odprte površine zasaditi s sadikami primernih drevesnih vrst. Komunala skrbnik zelenih površin v Murski Soboti in Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota si bodo v spomladanskem obdobju drevesa podrobno ogledali in pripravili potrebne ukrepe za sanacijo.

c1c14707a4bd2a20d9ccf81d4cfd187d
Nataša Juhnov
Fazanerija sprehajalna pot.

svetovni dan gozdov soboški park