vestnik

Grad Negova bodoče središče umetnosti in kulture?

M.V., 16. 6. 2020
Marina Vrbnjak
Grad Negova
Aktualno

Evropski projekt RURITAGE, v katerem sodelujeta tudi dva slovenska partnerja, in sicer Zavod Kultprotur Gornja Radgona ter KID KIBLA iz Maribora, med epidemijo ni stal. Izvedbe projektov so zaradi splošne situacije časovno zamaknili, a so ohranili programske zasnove regeneracije podeželja.

Grad Negova kot trajno kulturno središče
Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica Zavoda Kultprotur Tatjana Kotnik Karba, je glavni cilj pozicioniranje gradu kot regionalnega in mednarodno prepoznanega središča umetnosti in kulture. V letu 2019 so tako v okviru projekta RURITAGE odprli Središče podeželske dediščine grad Negova, izvedli dve prireditvi - Zeliščarski dan in Festival ljubezni - ter organizirali niz delavnic. Tudi letos želijo s pomočjo različnih programov, prireditev in festivalov spodbuditi ponovno odkrivanje lokalne zgodovine, tradicij in pokrajine, ter spodbuditi lokalno ustvarjalnost na tem območju.

grad-negova, ruritage, fotograd-negova
Marina Vrbnjak
Nana Irgolič, Zavod Rastišče in Ivo Borko, Fotoklub Proportio divina Gornja Radgona

V nedeljo vabijo na zeliščarsko tržnico
Že danes so na gradu odprli fotografski razstavi letošnjega Prešernovega nagrajenca, Stojana Kerblerja, in romunskega fotografskega odličnika Zsolta Bikfalvija. Od leta 2015 je grad Negova namreč eno od šestih svetovnih prizorišč FIAP za razstave umetniške fotografije. Stojan Kerbler se predstavlja z obsežnim repertoarjem črno-belih fotografij z naslovom Ljudje, razstava pa bo na ogled do tretjega avgusta. Romunski odličnik Zsolt Bikfalvi pa je eden redkih svetovnih fotografov, ki v objektiv lovijo jeklene ptice v letu. Njegova razstava nosi naslov Umetnost letenja, ogledate pa si jo lahko do petega julija.
To nedeljo pa pred gradom pripravljajo Zeliščarski dan oziroma Negovanje 2020. Vse do poznega popoldneva bo mogoče obiskati zeliščarsko tržnico, na kateri bodo ponujali pripomočke za vzgojo zelišč, čaje, kreme, tinkture, cvetne esence, namaze ter izmenjevali sadike in semena. Izvedle se bodo tudi številne predstavitve in delavnice, na dogodku pa bo prisotna tudi grajska gospoščina v srednjeveških kostumih.

grad-negova, ruritage, fotograd-negova
Marina Vrbnjak
Fotografsko razstavo letošnjega Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja so si ogledali tudi učenci OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova.

Konec meseca pa bodo v Negovi organizirali tudi deseti tabor ljubiteljskih fotografov in slikarjev Slovenije, ki je namenjen skupnemu ustvarjanju in druženju. Kot so povedali, na tabor vabijo vse ljubiteljske slikarje in fotografe v Sloveniji, ne glede na to, kje in kako delujejo, bodisi organizirano ali samostojno. 

grad-negova, ruritage, fotograd-negova
Marina Vrbnjak
V Gornji Radgoni, med drugim tudi na gradu Negova, pa so vzpostavili prvo trajnostno, zeleno in odgovorno izposojevalnico koles.

Spodbujajo zeleni turizem
V Gornji Radgoni, med drugim tudi na gradu Negova, pa so vzpostavili prvo trajnostno, zeleno in odgovorno izposojevalnico koles. Kot je povedala predstavnica Zavoda Rastišče Nana Irgolič, so zbrali 27 koles, od katerih so jih uspeli popraviti 18. Ob tem so izdelali spletno in mobilno aplikacijo, ki je dostopna v treh jezikih na www.recikel.eu in uporabnikom omogoča vnaprejšnjo rezervacijo. Kolesa so nameščena na treh točkah, in sicer pred Turistično informacijskim centrom in pred Mladinskim centrom v Gornji Radgoni ter ob Negovskem gradu. 
Več v tisku.
grad-negova ruritage fotograd-negova