vestnik

Gradnja rastlinjaka v Veliki Polani se je začela

Majda Horvat, 16. 4. 2020
Majda Horvat
Gradnja rastlinjaka v Veliki Polani se je začela.
Aktualno

Gradbena dela začel domač gradbinec, čez nekaj dni bodo prišli še delavci iz Madžarske. Karantena za dnevne delovne migrante ne velja.

V velikopolanski poslovni coni Vudina se je začela gradnja rastlinjaka, katerega investitor je podjetje Friško, hčerinsko podjetje družbe Paradajz iz Renkovec. Pripravljalna dela bo opravil domači gradbinec, kateremu pa se bodo čez nekaj dni pridružili delavci madžarskega podjetja, ki ga je najelo nizozemsko podjetje kot glavni izvajalec del. Madžarski delavci bodo prihajali na gradbišče kot dnevni migranti vsak dan, to pa pomeni, da jim ne bo potrebno po novem v sedemdnevno karanteno. Vlada je namreč sprejela nov odlok o režimu na odprtih mejnih prehodih, ki opredeljuje, komu se odredi karantena in komu ne, pa tudi, kdo sme in kdo ne v državo. Ta je začel veljati 12. aprilu, vendar ne velja za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migranti.

velika-polana, čistilna-naprava, paradajz
Nataša Juhnov
V industrijski coni že deluje čistilna naprava in zbirni center za odpadke.

Kot smo že poročali bo rastlinjak postavljen na 2,4 hektarjih, dokončali pa naj bi ga do sredine septembra.  Vrednost naložbe je približno šest milijonov evrov.

friško velika-polana rastlinjak