vestnik

GZS za razvojno vlado: Kljub gospodarski rasti država zadolžena

T. M., 25. 7. 2018
Robert Balen
Slovenija po mnenju GZS potrebuje razvojno vlado
Aktualno

»Živimo, kot da bo globalna konjunktura trajala še vsaj deset let, vsi analitiki pa že opozarjajo na nepremičninski balon, pregrete borzne razmere, naraščanje zadolženosti in predvsem na neuspešnost spopadanja z globalnimi problemi – migracijami, trgovinsko vojno, okoljskimi izzivi in surovinskimi omejitvami,« so zapisali pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer menijo, da iz naštetih razlogov Slovenija potrebuje sposobno in razvojno naravnano vlado, ki bo državo vodila celoten mandat. 

Kot še opozarjajo, je kljub gospodarski rasti v zadnjih petih letih, ki se bo nadaljevala tudi letos, država močno zadolžena. »Samo za obresti letno namenimo milijardo evrov oziroma 500 evrov na državljana. Izdatki države so preveliki, na kar opozarja tudi Evropska komisija.« Med osrednje izzive prihodnje vlade tako pri GZS uvrščajo pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki lahko po njihovem mnenju pripeljejo do nerazumnega povišanja plač javnih uslužbencev brez izboljšanja javnih storitev; dodatne davčne obremenitve in bistveno višje izdatke za pokojnine in zdravstvo zaradi slabe demografske slike.


5961bd37e5b29cdee0b9c0065dd5bccd
Robert Balen
Sonja Šmuc


»Visoka gospodarska rast zadnjih nekaj let je zakrila, da Slovenija na razvojnih področjih ni naredila nič – nismo posodobili ne zdravstva, ne javnega sektorja, niti pokojninske reforme nismo izpeljali. Če se bo zaradi globalnih nestabilnosti slika že jutri spremenila, bo po nepotrebnem prizadetih veliko ljudi, saj država za blažitev ne bo več mogla poseči po več milijardnem zadolževanju, kot je to storila ob prejšnji krizi. Zato potrebujemo sposobno vlado, ki bo še pravočasno pripravila Slovenijo na prihajajoče nevihte. Z nekaj dobrimi ukrepi lahko tudi skozi neugodne razmere dobro preplujemo,« pravi generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

gzs