vestnik

Hojs: Določili smo mejne prehode, na katerih lahko v Slovenijo vstopajo tisti, ki vedo, da jih čaka karantena

M.V., 3. 7. 2020
STA
Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs
Aktualno

Organizirane bodo posadke, ki bodo ob vstopu neposredno spisale in vročale karantenske odločbe. "Domov za starejše za zdaj v Sloveniji ne bomo zapirali," pa je povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalni inštitut za javno zdravje Nuška Čakš Jager ter vladni govorec Jelko Kacin.

Določili so mejne prehode za osebe, ki morajo v karanteno

Vlada pa je na dopisni seji tudi odločila, da bo vročanje odločb o karanteni odslej potekalo že na meji ter da bodo z zelenega seznama varnih držav črtane Češka, Hrvaška in Francija, nanj pa dodani Belgija in Nizozemska. Ob prihodu iz Hrvaške bo treba dokazati dejansko bivanje v tej državi. Novosti začnejo veljati v soboto.
Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs je ob tem povedal, da ne bodo zmanjšali števila mejnih prehodov, so pa določili mejne prehode, na katerih lahko tisti, ki vedo da jih čaka karantena, v Republiko Slovenijo vstopajo. Na mejnih prehodih s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika, Jelšane; na mejnem prehodu z Madžarsko Pince in na Letališču Jožeta Pučnika."Tu bodo organizirane posadke, ki bodo ob vstopu neposredno spisale in vročale karantenske odločbe," je pojasnil. 
Izjeme glede vstopa v Slovenijo
Po novem ob prihodu iz držav na t. i. rumenem seznamu, na katerem bo po novem tudi Hrvaška, 14-dnevna karantena ne bo odrejena za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja, če bodo predložili dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali v času bivanja, ali originalen račun za plačilo nastanitve v teh državah oziroma uradni seznam posadke v primeru najema plovila.

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene so po novem tudi osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji  in prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Eb_vZEoXgAA-Yrh
NIJZ
Število prijavljenih primerov, junij 2020.

Več obolelih je moškega spola

Nuška Čakš Jagerje povedala, da se krivulja obolelih dviguje, a da je tokrat  med obolelimi bistveno več mlajše populacije, največ starih med 25 in 34 let. Tokrat je tudi več obolelih med moškimi. »V juniju smo imeli 59 primerov uvoženih, 22 pa jih je bilo povezanih z lokalnim virom okužbe,« je še povedala.

Posnetek zaslona (159)
Vestnik,STA
Nuška Čakš Jager je povedala, da se krivulja obolelih dviguje, a da je tokrat med obolelimi bistveno več mlajše populacije, največ starih med 25 in 34 let.

Domov za starejše za zdaj ne bodo zaprli

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič pa je povedala, da so sprejeli odločitev, da za zdaj domov za starejše ne zaprejo. To odločitev pa lahko še vedno sprejmejo posamezna vodstva domov. Da bi tako ostalo, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na vse ustanove, ki izvajajo institucionalno varstvo, naslovil poziv na dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov, je dejala Ribičeva. "Konstantno iščemo ravnovesje med ukrepi, ki bodo zmanjšali možnost vnosa in širjenja okužbe v domovih za starejše ter pravico tako stanovalcev kot tudi svojcev do osebnega stika," je še pojasnila.

covid--19 mejni-prehodi