vestnik

Horvat bo jutri postal predsednik državnega zbora, v nasprotnem primeru napoveduje predčasne volitve

Timotej Milanov, 29. 3. 2021
Sašo Švigelj
Jožef Horvat
Aktualno

Poslanci koalicijskih strank so vložili zatevo za razrešitev sedanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je prejšnji teden skupaj s poslanskima kolegoma Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine SMC.

“Razlogi za to so jasni, z izstopom treh poslancev iz poslanske skupine SMC in s tem tudi iz koalicije, so se spremenila razmerja. Po nepisanih pravilih prihaja predsednik državnega zbora iz druge največje koalicijske stranke, kar je zdaj Nova Slovenija. Seveda pa mora biti zdajšnji predsednik najprej razrešen,” pravi dolgoletni poslanec Jožef Horvat, ki je tudi kandidat za novega predsednika državnega zbora. Zorčič je sicer že ob izstopu iz poslanske skupine SMC povedal, da sam ne namerava odstopiti kot predsednik državnega zbora. 

O tem bodo poslanci glasovali jutri, saj se bo takoj po zaključku 67. začela 68. izredna seja državnega zbora. Ta ima samo eno točko dnevnega reda, gre za mandatno-volilne zadeve, in sicer za imenovanje viceguvernerke Banke Slovenije in direktorice Agencije za trg vrednostnih papirjev. Dnevni red seje bodo tako razširili še z razrešitvijo sedanjega in imenovanjem novega predsednika državnega zbora. 

Horvat meni, da če razrešitev in imenovanje novega predsednika državnega zbora na bosta uspela, bo to pomenilo odhod na predčasne volitve. Jutrišnje glasovanje v državnem zboru bo tako odločilno, saj bo pokazalo, ali ima vladna koalicija še zadostno podporo v državnem zboru. Z odhodom treh poslancev iz poslanske skupine SMC ima zdaj ta stranka še pet poslancev, NSi pa jih ima sedem. Največja koalicijska stranka SDS ima 26 poslancev. “Koalicija sama formalno nima toliko glasov. Imamo sicer podpisan sporazum o sodelovanju s SNS in tudi ustni dogovor o sodelovanju s štirimi poslanci Desusa, računamo tudi na podporo manjšiskih poslancev,” pojasnjuje Horvat, ki sicer dodaja, da imajo zagotovljenih 46 glasov.

politika državni-zbor