vestnik

Horvath dobil pomemben boj proti KPK in predsednika pozval k odstopu

Rok Šavel, 12. 7. 2022
Poslanska pisarna madžarske narodne skupnosti
Poslanca je v postopku zastopal odvetnik Branimir Šijanec.
Aktualno

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je dosegel zmago v upravnem sporu zoper ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede nezdružljivosti funkcij.

Očitki o nezdružljivosti funkcij, ki jih opravlja poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki je hkrati predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in član sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava (MSNSOL), se vlečejo že iz prejšnjega mandata. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) mu namreč očita, da so navedene funkcije med sabo nezdružljive, tako so se v preteklosti pojavile celo zahteve, da naj odstopi kot poslanec oziroma se funkcijam odpove.

Danes je Horvath v Lendavi predstavil pomembno pravno zmago, saj je prejel sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije v upravnem sporu, ki ga je sprožil zaradi ugotovitev KPK glede domnevne nezdružljivosti. Upravno sodišče je namreč razsodilo, da se njegovi tožbi ugodi in se hkrati odpravijo ugotovitve KPK o nezdružljivosti funkcij, kar pomeni, da sta funkciji poslanca in člana sveta MSNSOL združljivi, obenem pa je po navedbah njegovega odvetnika Branimirja Šijanca upravno sodišče opozorilo tudi na določene postopkovne napake, ki jih je storila KPK.

ferihorvath
Poslanska pisarna madžarske narodne skupnosti
Ferenc Horvath je javno predstavil odločitev upravnega sodišča, ki je glede nezdružljivosti funkcij razsodilo njemu v prid.


Horvath: Sloveniji preprečena mednarodna blamaža

Horvath je dejal, da je bilo v tem obdobju nanj naslovljenih veliko kritik, žaljivk, obdolžen je bil tudi koruptivnega ravnanja in podobno, zato zdaj pričakuje javno opravičilo, obenem pa pozval predsednika KPK Roberta Šumija, da razmisli o svojem nadaljnjem delu in celo o morebitnem odstopu.

"Vesel sem nad odločitvijo upravnega sodišča, saj trdno verjamem v ustavo. Edino smiselno je bilo, da se kot človek, ki že več kot 25 let deluje v narodnostnih organizacijah, kot predstavnik naše skupnosti, borim za naše pravice, zato sem bil pripravljen iti do konca. Tudi na evropsko sodišče. Upravno sodišče je na nek način sedaj Sloveniji preprečilo mednarodno blamažo," je poudaril manjšinski poslanec in dodal, da glede na to odločitev pričakuje, da bodo tudi druga sodišča ravnala podobno v nadaljnjih morebitnih postopkih, med drugim v prekrškovnem, ki poteka na Okrajnem sodišču v Ljutomeru. Odločitev upravnega sodišča je sicer pravnomočna in zoper njo ni možna pritožba.

ferenc-horvath nezdružljivost-funkcij kpk