vestnik

Hotel Diana: Kupnina za podjetje še ni poravnana

Timotej Milanov, 23. 4. 2019
Aleš Cipot
Hotel Diana 
Aktualno

Olga Belec želi do denarja priti z izvršbo, nova lastnica Jasna Klepec pa meni, da denar pripada delavcem

Okrožno sodišče v Murski Soboti je v sodnem registru za družbo Hotel Diana na podlagi sklepa o izvršbi pri poslovnem deležu Jasne Klepec zaznamovalo prepoved razpolaganja s poslovnim deležem in vpisalo zastavno pravico v korist upnice-nekdanje lastnice podjetja Olge Belec zaradi izterjave 18 tisoč evrov. Kot nam je potrdila Belčeva, gre za neplačano kupnino za družbo, ki je v celoti znašala 30 tisoč evrov. Kot pravi, je Klepčeva plačala samo en obrok od dogovorjenih treh. »Žal sem jim verjela na besedo,« pravi Belčeva. Kot še pove, bi sicer lahko odstopila od pogodbe in spet prevzela družbo: »Vendar se glede na to, kako novi lastniki ravnajo s podjetjem, nisem za to odločila.« Klepčeva je lastnica 90-odstotnega deleža družbe, ki jo je, kot smo že poročali, konec lanskega leta kupila skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem.



Medtem si v ljubljanski družbi Heta Asset Resolution, ki je lastnica nepremičnine, v kateri družba Hotel Diana opravlja svojo dejavnost, prizadevajo za izpraznitev objekta, za katerega naj bi po neuradnih informacijah že imeli kupca. Za stavbo pa želijo dobiti 1,8 milijona evrov. Prav tako po neuradnih podatkih naj bi dolg iz naslova neplačane uporabnine znašal okoli 60 tisoč evrov. Do izpraznitve objekta bi moralo preko izvršbe priti že v začetku aprila, a je takrat murskosoboško okrajno sodišče ugodilo predlogu dolžnika-družbe Hotel Diana in preložilo izvršbo za tri mesece, s čimer je družbi dalo možnost, da v tem času objekt sama odkupi od lastnika, ali da v nasprotnem primeru zaključi poslovanje v njem. Sodišče se je tako odločilo tudi zaradi 50 zaposlenih v družbi, ki bi v primeru izpraznitve objekta ostali brez zaposlitve.

Klepčeva meni, da denar pripada delavcem

Klepčeva pravi, da je večino kupnine že plačala in da se je na sklep o izvršbi pritožila ter pričakuje pozitivno odločitev sodišča. »Ugotovila sem, da je podjetje v popolnoma drugi kondiciji, kot je bilo razvidno iz skrbnega pregleda.« V času prevzema družbe je po besedah Klepčeve nekdanja lastnica zatajila več stvari, pri tem izpostavlja izvršbo za izpraznitev prostorov, ki je v obdobju od skrbnega pregleda do sklenitve pogodbe postala pravnomočna, sama pa, kot pravi, o tem ni bila obveščena. Prav tako izpostavlja obveznosti do delavcev, za katere naj ne bi vedela v času skrbnega pregleda. Kot pove, delavcem nekdanje vodstvo ni izplačalo presežnih ur za več let nazaj, prav tako ne jubilejnih nagrad v letih 2017 in 2018. Po njenih navedbah je neizkoriščenega še tudi večina lanskega dopusta. Belčeva je navedbe, da ob prevzemu družbe niso bile znane vse podrobnosti v zvezi z izvršbo in poslovanjem družbe, že pred časom zanikala in povedala, da so bili kupci seznanjeni z vsem in da so hkrati trdili, da bodo kupili objekt kmalu po prevzemu podjetja. Klepčeva je Belčevi predlagala, da preostanek kupnine deponira pri notarju, ker sama meni, da ta denar pripada delavcem.



Po prvomajskih počitnicah naj bi se Klepčeva sestala z vodstvom Hete, s katerim se želijo pogajati o nakupu prostorov. Njihova zadnja podana ponudba za nakup prostorov je znašala 1,2 milijona evrov. Pripravljeni pa so se še naprej pogajati o odkupu objekta po ceni, ki je po njihovi oceni primerna razmeram na trgu. Kot še pove, imajo s strateškim partnerjem, ki ga še vedno ne želijo razkriti, podpisano pismo o nameri, da bo vstopil v družbo, jo dokapitaliziral in kupil objekt. V Heti zadeve ne želijo komentirati, kot smo že večkrat poročali, pa po neuradnih informacijah ponudba Hotela Diane za njih doslej ni bila sprejemljiva.

hotel Diana