vestnik

Hotel Diana: Olgo Belec zatožili Šarcu

Timotej Milanov, 21. 5. 2019
Nataša Juhnov
Jasna Klepec želi doseči razveljavitev pogodbe o nakupu družbe Hotel Diana.
Aktualno

Državni sekretarki, ki se bo v nedeljo na listi Stranke Alenke Bratušek potegovala za izvolitev v Evropski parlament, v Sindikatu gostinstva in turizma očitajo, da je opeharila zaposlene v svoji nekdanji družbi Hotel Diana, nova lastnica podjetja pa je celo sprožila tožbo zaradi goljufije. Belčeva očitke zavrača.

Zapletom v murskosoboški družbi Hotel Diana ni videti konca. Jasna Klepec, ki je konec lanskega leta skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem kupila omenjeno podjetje od Olge Belec in njenega sina Patricka Belca, si sedaj prizadeva za razveljavitev pogodbe o nakupu družbe, saj meni, da je nekdanja lastnica pred podpisom pogodbe ni seznanila z nekaterimi ključnimi informacijami glede poslovanja družbe. Te so po njenih besedah prišle na dan skoraj dva meseca po tem, ko je prevzela vodenje podjetja.



Kot še navaja Klepčeva, je na to v začetku marca opozorila tudi Belčevo, ki ji je zagotovila, da se bosta dogovorili. »Vendar se je srečanju izogibala, zato dogovora ni bilo mogoče doseči. Kljub temu sem še s pomočjo odvetnika skušala urediti srečanje z njo, kar tudi ni uspelo. V tej situaciji mi ni preostalo drugega, kot da izberem pravno pot in vložim tožbo, ker sem ogoljufana,« pravi Klepčeva, ki dodaja, da višina tožbenega zneska, ki temelji na dokazljivih podatkih, bistveno presega delež kupnine. Med drugim Belčevi očita, da 21 delavcem v letih 2017 in 2018 ni izplačala jubilejnih nagrad za deset let dela, prav tako naj bi zamolčala, da je bilo ob koncu leta neporavnanih kar 5514 presežnih ur.

Lastniki stavbe še čakajo na izvršbo
Medtem si lastnik stavbe, v kateri deluje družba Hotel Diana, gre za ljubljansko družbo Heta Asset Resolution, še naprej prizadeva, da bi stavbo izpraznili. To bi se moralo zgoditi že v začetku aprila, ko bi moralo priti do izvršbe, ki pa jo je okrajno sodišče v Murski Soboti na predlog dolžnika za tri mesece preložilo. Potezo so na sodišču utemeljili s prizadevanjem za 50 zaposlenih, ki bi se v primeru izselitve družbe soočilo z izgubo zaposlitve. V treh mesecih naj bi tako imeli v Hotelu Diana možnost, da se z lastnikom stavbe sami dogovorijo za njen nakup, ali pa da zaključijo poslovanje v njej. V Heti zadeve ne komentirajo, kot smo že poročali, pa naj bi po neuradnih informacijah že imeli kupca za stavbo, za katero želijo iztržiti 1,8 milijona evrov, v Hotelu Diana pa so zanjo nazadnje ponujali 1,2 milijona evrov. Družba Hotel Diana po neuradnih informacijah Heti dolguje 60 tisoč evrov iz naslova neplačane uporabnine.


Belčevi, ki je danes državna sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, prav tako pa na evropskih volitvah kandidira na listi Stranke Alenke Bratušek (SAB), enako očitajo tudi v Sindikatu gostinstva in turizma. »Kako me lahko sedaj, ko kandidirate na tako pomembno funkcijo, prepričate, da vam verjamem, da boste delali v dobro ljudi, ko pa je več kot očitno, da ste zavajali in na svoj način tudi opeharili svoje lastne zaposlene,« je generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec zapisala v dopisu, ki so ga iz sindikata poslali Belčevi in na številne druge naslove, med drugim tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Kot še izpostavljajo, je omenjeno stanje presežnih ur dokumentirano tudi v dopisu, ki ga je Belčeva letos posredovala računovodskemu servisu Dob inženiring iz Slovenske Bistrice, ta je za družbo Hotel Diana opravljal računovodske storitve, medtem ko niti ob primopredaji podjetja novim lastnikom po navedbah sindikata ni bil predan noben pisni dokument o stanju presežnih ur ali drugih terjatvah zaposlenih.


»Ko ste seznam presežnih ur posredovali v računovodstvo družbe hotela Diana, ste zapisali, da se naj ta seznam pošlje gospe Klepčevi, ona pa se naj odloči, kaj bo naredila z njimi. Nenavadno dejanje,« pišejo v sindikatu, kjer menijo, da bi morala Belčeva novi direktorici pojasniti vsa dejstva, zakaj je prišlo do tolikšnega števila presežnih ur, ki jih delavci niso mogli koristiti, prav tako pa jim jih niso izplačali. Kot smo že poročali, je že prejšnje vodstvo delavcem ostalo dolžno plačilo regresa za leto 2016 in za del leta 2017, novo vodstvo družbe pa se je ob prevzemu zavezalo, da bo delavcem ta dolg plačalo. »Delavci so vedeli, da lahko za neizplačan regres za letni dopust vložijo tožbe na delovnem sodišču, pa tega niso storili. Verjeli so vam, vam sledili, celo z vami sklenili dogovor, da ste jim regres za vsa leta nazaj izplačevali brez zakonsko določenih zamudnih obresti. Vse za to, da ohranijo delo, da ne potopijo podjetja. In sedaj? Vi ste odšli, delavci pa so ostali,« so besede, ki so jih glede tega v sindikatu namenili Belčevi.

Belčeva želi do kupnine do izvršbo
Prav tako še ni zaključena zgodba s samo kupnino za družbo, ki je po navedbah Belčeve v celoti znašala 30 tisoč evrov, ta znesek pa Klepčeva zanika. Okrožno sodišče v Murski Soboti je v sodnem registru za družbo Hotel Diana na podlagi sklepa o izvršbi pri poslovnem deležu Jasne Klepec zaznamovalo prepoved razpolaganja s poslovnim deležem in vpisalo zastavno pravico v korist upnice-nekdanje lastnice podjetja Olge Belec zaradi izterjave 18 tisoč evrov neplačanega dela kupnine. Klepčeva pa glede na nove okoliščine meni, da ta denar pripada delavcem, zato je Belčevi predlagala, da preostanek kupnine zaenkrat deponirajo pri notarju.

Ta pojasnjuje, da je podjetje prodala v dobri veri, da bo nova lastnica poskrbela za delavce in odkupila nepremičnino. »Današnja lastnica je vedela za vse, kar navajate, to lahko podprem tudi z listinami,« na naša vprašanja odgovarja Belčeva, ki nasprotno trdi, da se je želela večkrat srečati s Klepčevo, ki pa v to ni privolila. Nazadnje sta se po njenih navedbah srečali v soboto na Bogračiadi, ki jo vsako leto v Murski Soboti organizira Hotel Diana, na njej pa je sodelovala tudi ekipa SAB. Dopisa sindikata po lastnih besedah Belčeva še ni prejela, je pa dobila poziv sodišča in se veseli, kot pravi, da bo lahko tam vse dokazala.
olga belec hotel Diana politika tožba prodaja
Kaj zdaj berejo drugi