vestnik

Hotel Diana v stečaj

T. M., 1. 6. 2020
Nataša Juhnov
Murska Sobota, hotel Diana ,
Aktualno

Po letih težav s poslovanjem se zgodba soboškega podjetja Hotel Diana bliža koncu, vodstvo družbe je namreč vložilo predlog za stečaj.

“Delamo vse, da bi Hotel Diana kljub temu še naprej obratoval,” pravi Serec, ki omenja tudi možnost ustanovitve novega podjetja, a podrobneje o tem še ne želi govoriti, saj pravi, da je potrebno najprej izpeljati stečaj družbe, za katerega so se naposled odločili predvsem zaradi likvidnostnih težav pri poslovanju. 

Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec pravi, da to še ni razvidno iz javno dostopnih listin, če bo tako do konca tedna, bodo predlog za stečaj vložili delavci sami. Po njenih besedah je podjetje delavcem dolžno še regres iz leta 2016, del regresa iz 2017, za lansko leto pa so dobili izplačanih samo 221 evrov regresa, čeprav je po kolektivni pogodbi polni regres znašal 1050 evrov. Prav tako v podjetju 21 delavcem dolgujejo še jubilejne nagrade za deset let dela. Iz preteklih let je ostalo neizplačanih tudi 5500 presežnih ur. Marca so zaposleni dobili plačanih samo 60 evrov za februarsko plačo, 15 delavcem pa so plačali še 200 evrov na roko. Kot še pove, v Hotelu Diana niso bili upravičeni do koriščenja sredstev iz ukrepa čakanja na delo zaradi epidemije koronavirusa, ker niso pravočasno plačevali vseh prispevkov. Sindikat bo, pravi, delavcem nudil vso potrebno podporo v postopku stečaja, prav tako so se za pomoč že obrnili tudi na Rdeči križ in Karitas. 

Serec pravi, da še vedno čakajo tudi na zaključek lastniškega prevzema ljubljanske družbe Heta Asset Resolution, ki je lastnica stavbe, v kateri Hotel Diana opravlja svojo dejavnost. Heto prevzemajo družbe srbskega poslovneža Miodraga Kostića, s katerim so po trditvah Serca v Hotelu Diana želeli sodelovali tudi v prihodnosti.  

Aprila so sicer večini zaposlenih v Hotelu Diana preko zasebnega detektiva vročili odpovedi, ki pa so jih po besedah Črnčečeve morali preklicati, saj niso bile izvedene v skladu z zakonodajo. “Nič ni bilo narejeno, kot bi moralo biti, vodstvo podjetja je delalo na lastno pest in nas o tem ni obvestilo. Pri tem niso naredili niti programa presežnih delavcev, o čemer smo takrat obvestili delovno inšpekcijo, ki je tudi ukrepala.” V Hotelu Diana je tako danes uradno še vedno 25 zaposlenih. 

hotel-diana murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi