vestnik

Hotel Diana zaprl vrata, delavci razmišljajo tudi o stečaju

Timotej Milanov, 12. 3. 2020
Aleš Cipot
Hotel Diana
Aktualno

Vodstvo družbe je za danes sklicalo zbor delavcev, zaposlene pa so poslali na dopust in zaprli hotel.

Vodstvo družbe Hotel Diana ni držalo obljube, ki jo je v začetku leta dalo sindikatu in zaposlenim, ko so ti napovedali stavko zaradi zamude pri izplačilu plač v lanskem oktobru in decembru, prav tako so v podjetju med drugim za tri mesece zamujali z izplačilom prispevkov in potnih stroškov. Od lanskega regresa za letni dopust so zaposleni, ki jih je danes v Hotelu Diana le še 39, prejeli zgolj 221 evrov. Z direktorjem podjetja, od novembra lani je to Boštjan Serec, so takrat dosegli dogovor o postopnem plačilu dolgovanega denarja delavcem, kar se ni zgodilo. Za januarsko delo je samo 12 delavcev prejelo 400 evrov plačila. Serec je zato za petek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi se pogovorili o nadaljnjem poslovanju in trenutni situaciji v podjetju, danes pa so zaposlenim poslali odredbo, s katero jim odrejajo dopust do 20. marca. Kot so zapisali v odredbi, zaradi situacije s koronavirusom in posledičnih odpovedi rezervacij. 

V Sindikatu gostinstva in turizma so ogorčeni, saj pravijo, da delodajalec delavcem ne more odrediti koriščenja letnega dopusta, temveč bi jim lahko odredil zgolj čakanje na delo doma, pri čemer bi lahko koristili letni dopust tisti, ki bi to želeli. “Zaposleni so mu verjeli, o vseh njegovih napovedih o podpisanih pogodbah in dogovorom s Kostićem, od katerih ni bilo nič. Zadeve je zgolj spremenil na slabše. Še nikoli ni bilo tako slabo v podjetju, kot od takrat, ko je Serec prevzel vodenje, ljudje pa so ostali brez plač,” pravi generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec, ki je kritična tudi do lastnikov podjetja. “Glede na poslovanje bi lahko sklepali, da so prišli z namenom, da uničijo podjetje,” pravi. Kot je znano, je konec leta 2018 večinski delež v podjetju od Olge Belec kupila nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške razvojne agencije Jasna Klepec, ki danes želi na sodišču doseči razveljavitev pogodbe o nakupu. “Prizadeti smo nad tem, kako ti ljudje ravnajo z zaposlenimi. Tako več ne gre naprej,” pravi Breda Črnčec, ki dodaja, da se bodo jutri zaposleni odločili, ali bodo na sodišče vložili predlog za stečaj. 

Boštjan Serec
Nataša Juhnov
Boštjan Serec

Serec: “Vedno je možno najti rešitev”

Serec pojasnjuje, da so delavce poslali na dopust, ker so imeli v zadnjem času 100 odpovedi, zato so za prihodnjih sedem dni zaprli hotel. Kot pojasnjuje, bodo ukrep podaljšali še za teden dni, če bo to treba, če bi moral biti hotel zaprt še dlje, pa bodo delavce poslali na čakanje v skladu z interventno zakonodajo zaradi epidemije. Kot pravi Serec, januarskih plač niso mogli izplačati, saj jim je Finančna uprava blokirala račune zaradi neplačanih prispevkov. Po njegovih besedah vodstvo družbe niti slučajno ne razmišlja o stečaju: “Če bi želeli stečaj, bi to lahko storili že januarja, ker je že takrat bilo podjetje zrelo za stečaj, a tega nismo storili, saj je vedno možno najti rešitev. Podpisali smo nekaj dobrih pogodb, med drugim za nastanitev ekipe šova Kmetija, ki bo od konca maja tri mesece bivala pri nas. Gostili bomo tudi razne udeležence evropskih in svetovnih prvenstev.” Serec še pravi, da so še vedno v teku tudi pogovori s srbskim poslovnežem Miodragom Kostićem, katerega družbe bodo po njegovih besedah do junija zaključile lastniški vstop v družbo Heta Asset Resolution, ki je lastnica stavbe, v kateri Hotel Diana opravlja svojo dejavnost. 

hotel-diana turizem
Kaj zdaj berejo drugi