vestnik

Hotiški kmetje uspeli, vpisali so gerke

Majda Horvat, 8. 3. 2022
J. K.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vpisali so svoje gerke še za preostalih 50 hektarjev. Preobrat je prinesel sestanek pri kmetijskem ministru Podgoršku v začetku februarja.

Hotiški kmetje so prejšnji teden na Upravni enoti Lendava vpisali svoje gerke (grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva) za preostalih 50 hektarjev na območju katastrske občine Petišovci, ki so jih dobili v najem od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije (SKZGS)  po arbitražnem zakonu. Doslej jim to ni bilo omogočeno, ker Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava ni umaknilo svojega vpisa in ker je to zoper SKZGS vložilo tožbo, ker je kmetom dal v najem parcele v skupni velikosti 83 hektarjev na območju Benice, katere je prej imelo v zakupu  KG Lendava. 

dpae, društvo-prijateljev-agrarne-ekonomike, fotografski-natečaj, kmetijstvo, kmetijska-opravila
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.

Kaj je razlog za preobrat?

UE Lendava je kmete obvestila o možnosti vpisa gerkov potem, ko so v Ljubljani priznali, da je podjetje KG Lendava neupravičeno prejelo subvencijo za leto 2021 za tiste površine, ki so jih dejansko obdelovali kmetje. Ključen za preobrat je torej bil sestanek na kmetijskem ministrstvu, ki ga je v začetku februarja izposlovala Kmetijsko-gozdarske zbornica Slovenije. Na njem so bili prisotni kmetijski minister Jože Podgoršek s sodelavcem, direktor Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja Miran Mihelič ter Danilo Meolic, predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije skupaj s predstavniki kmetov. 

Kmetje so ves čas vedeli, da subvencije ne bodo prejeli za tiste površine, kjer sami nimajo vpisanih gerkov, so pa te potem bile izplačane v višini 13 tisoč evrov podjetju KG Lendava, čeprav po zakonu do tega ni bilo upravičeno.

S tem, ko so kmetje vpisali svoje gerke, bodo z letošnjim letom upravičeno do uveljavljanja pravice do subvencije, to dejanje pa tudi pomeni, da je država do njih izpolnila svojo obljubo.  

hotiški-kmetje arbitraža kg-lendava gerki