vestnik

Hrvaška še vsaj tri tedne rdeča, ta vikend naj bi se vrnilo še med 30 in 40 tisoč Slovencev

Vestnik, 25. 8. 2020
Profimedia
V treh dneh se je iz Hrvaške v Slovenijo vrnilo 63 tisoč slovenskih državljanov.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta predstavila dogajanje zadnjih dni, ko so se s Hrvaške v večjem številu vračali slovenski državljani.

Kacin je uvodoma poudaril, da je bila odločitev Slovenije o tem, da je slovenske državljane pozivala k povratku in o tem, da so sosednjo državo uvrstili na rdeči seznam, odgovorna in ažurna. To pričajo tudi podatki o okužbah pri južnih sosedih, kjer so v ponedeljek spet zabeležili 136 okužb. 

Po podatkih Hojsa je slovensko-hrvaško mejo v soboto, nedeljo in ponedeljek prestopilo 226 tisoč potnikov, od tega je v soboto v Slovenijo vstopilo 22 tisoč slovenskih državljanov, v nedeljo 25, včeraj pa 16 tisoč. Skupno število slovenskih državljanov, ki so v teh treh dneh prišli z dopusta na Hrvaškem je 63 tisoč. Trenutno število o tem, koliko Slovencev je še na Hrvaškem, ni natančno znano, Hojs pa povzema hrvaške organe za notranje zadeve, ki ocenjujejo, da jih je tam še med 30 in 40 tisoč. Namignil je tudi, da bo glede na epidemiološko sliko, Hrvaška na rdečem seznamu ostala vsaj tri tedne. 

Aleš Hojs
STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

V teh dneh je bilo na mejah izdanih 2138 karantenskih odločb, predvsem tistim, ki so se vračali iz ostalih rdečih držav, ki so južneje od Hrvaške, danes od polnoči do 8. ure zjutraj pa so jih izdali 62. Odločbe, ki se nanašajo na tiste, ki so ostali na Hrvaškem, bi lahko bile v večji meri izdane ob koncu tedna in prihodnji ponedeljek, napoveduje Hojs, ko predvidevajo, da se bodo vračale še ostale skupine Slovencev. Hojs je še opozoril, da se odločbam ne bo mogoče izogniti, saj kontrola poteka tudi na slovensko-madžarski meji. 

V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 20,17 okuženih na sto tisoč prebivalcev in se nahajamo nekje na sredini rumenega območja, pa pravi Kacin, in dodaja, da si vlada prizadeva, da bi se število znižalo za polovico, predvsem zaradi začetka novega šolskega leta. Na Hrvaškem je incidenca presegla 65 in še raste, pa še opozarja Kacin.

slovenija koronavirus državne-meje jelko-kacin aleš-hojs