vestnik

Hugo Maučec na čelu Zavoda sv. Cirila in Metoda?

Majda Horvat, 4. 5. 2020
Nataša Juhnov
Dom Janka Škrabana v Beltincih.
Aktualno

Zavod sv. Cirila in Metoda, ki ga je ustanovila Župnija Beltinci in v sklopu katerega delujeta dom za starejše Dom Janka Škrabana ter glasbena šola, naj bi nekaj tednov že vodil Hugo Maučec, prej zaposlen v murskosoboški občinski upravi kot višji svetovalec na oddelku za okolje in prostor.

Razen tega, da je potrdil prevzem vodenja zavoda, Maučec drugih informacij o svojem prevzemu direktorskega položaja ni želel dati. Na straneh Ajpesa zamenjava vodstva še ni navedena. Kot direktor je še vedno vpisan murskosoboški stolni župnik Goran Kuhar.
Iskali direktorja
Kuhar je ta položaj prevzel septembra lani, ko so odstavili dotedanjo direktorico zavoda Blanko Ambruž, hkrati z zasedbo tega položaja pa je Kuhar postal še direktor podjetja Doum. Direktor Douma je bil do tedaj dolgoletni župnik Alojz Benkovič, ki pa je moral prav tako zapustiti župnijo.
Po naših informacijah naj bi do zamenjave vodstva prišlo samo v zavodu, podjetje Doum, ki ga je prav tako ustanovila Župnija Beltinci in ima v lasti objekte doma za starejše, pa naj bi še naprej vodil Goran Kuhar.
Znano je, da so v cerkvenih krogih že nekaj časa iskali direktorja oziroma direktorico zavoda, pravni zastopnik zavoda pa je v sodni dvorani konec lanskega leta že tudi napovedoval njen prihod, in sicer v povezavi s sporom, v katerem se je znašel zavod. Rečeno naj bi tudi bilo, da naj bi ta prihajala iz mariborske Karitas. Ob tem navedimo, da v okviru Nadškofijske karitas Maribor oziroma Zavoda Karion (Zavod Karitas za oskrbo in nego) deluje tudi Dom Danijela Halasa Velika Polana. O kadrovski zamenjavi odgovorni v Murski Soboti molčijo.

d092444106404e4ead748e644b2d59ad
Vida Toš
Hugo Maučec (levo) je bil prej zaposlen v murskosoboški občinski upravi kot višji svetovalec na oddelku za okolje in prostor. Foto Vida Toš

Doum razbremenjen pritiska 
Konec lanskega leta smo že tudi pisali o iskanju finančnih rešitev za Doum. Konec oktobra lani je investicijska družba Ledava prodala terjatev do Douma v višini skoraj 1,2 milijona evrov skladu Alfi. Ta sklad je v tuji lasti in se ukvarja s kupovanjem slabih posojil na Slovenskem. Ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Nadškofije Ljubljana Blaž Gregorc nam je decembra lani na vprašanje, ali res potekajo pogovori med ljubljansko nadškofijo in skladom Alfi glede finančnih vprašanj Župnije Beltinci in z njo povezanih pravnih oseb, odgovoril, da iščejo možne rešitve v okviru solidarnosti znotraj Cerkve in ob izpolnjevanju pravil. 
Medškofijska solidarnost
Tokrat pa nam je o izidu tega odgovoril: »Naj vam sporočim, da je na osnovi dogovora med Škofijo Murska Sobota in Nadškofijo Ljubljana zagotovljeno ustrezno obdobje za sanacijo poslovanja Župnije Beltinci in z njo povezanih oseb, ki jim je tako zagotovljena odgovornost do notranjih virov financiranja. Na tak način je bil ustrezno urejen položaj do civilnih deležnikov. Nadškofija Ljubljana bo v duhu medškofijske solidarnosti podpirala prizadevanja Škofije Murska Sobota in njenega vodstva, da se zagotovi odgovorno in gospodarno upravljanje cerkvenih in civilnopravnih organizacij, ki so v ta dogovor vključene.« Natančnejših pojasnil nam iz Ljubljane niso razkrili, so pa na dodatno vprašanje, ali bi lahko nadškofija pomagala murskosoboški s strokovno usposobljenim kadrom za upravljanje, še zapisali, da mislijo, da Župnija Beltinci s sodelavci in zaposlenimi odlično dela in upravlja tudi svoje podrejene pravne osebe. In še, da tudi Škofija Murska Sobota dela v skladu s slovensko zakonodajo in po zakoniku cerkvenega prava. 
Ker je srž problema odplačevanje obveznosti družbe v cerkveni lasti upniku, zdaj torej skladu Alfi, ta pa bi lahko sprožil izvršbe, se medškofijska solidarnost (lahko) nanaša na finančno kritje hrbta. V kakšni obliki, je mogoče predvidevati. Ni pa znano, koliko časa imajo Župnija Beltinci in z njo povezane pravne osebe, da se finančno postavijo na noge.
zavod-sv.-cirila-in-metoda hugo-maučec