vestnik

(Dom Janka Škrabana Beltinci) Svojci stanovalcev pravijo, da je huje kot v zaporu

Damjana Nemeš, 12. 11. 2020
Osebni arhiv
Milan Skledar je svojega očeta videl po dveh mesecih, pa še to skozi okno.
Aktualno

»Naši svojci že dva meseca nimajo možnosti obiskov in izhodov. Razmere so veliko hujše kot v zaporu. Zapornikom namreč vsak dan pripadata dve uri sprehoda na svežem zraku, našim, na srečo še pokretnim svojcem, pa ne, saj jih že skorajda mesec dni ne izpustijo iz sob. Tja jim prinašajo tudi zdravila in hrano,« je povedal Milan Skledar, ki ima v Domu Janka Škrabana Beltinci očeta Franca Skledarja.

Njegovega očeta so v začetku tega tedna premestili v tako imenovano sivo cono, saj naj bi bil njegov sostanovalec okužen. Več o stanju v domu je želel v telefonskem pogovoru izvedeti od direktorja Huga Maučca, a je ta, kot pravi, po pol minute pogovor prekinil. Skledar dodaja, da so svojci že dva meseca odrezani od vseh informacij. »Zagotovo bom brskal dalje, saj ne vem, kaj skrivajo in zakaj,« je odločen sogovornik, ki se je po pojasnila obrnil tudi na NIJZ, vendar odgovorov na vprašanja o uvedenih ukrepih in stanju v domu še ni dobil.



V domu najmanj 40 okužb
Uradne informacije o stanju v domu smo od direktorja Maučca skušali pridobiti tudi mi, vendar se ni oglašal na telefon, niti nam ni odgovoril na pisno zastavljena vprašanja.
Te dni naj bi bilo v domu po neuradnih, a zanesljivih informacijah okuženih 32 stanovalcev ter več kot deset zaposlenih, zato naj bi jim primanjkovalo kadra. O pojavu žarišča v domu starostnikov je javnost obveščala tudi Občina Beltinci. »Situacija je trenutno pod strokovnim nadzorom, pristojni smo v nenehnem stiku s pristojnimi službami NIJZ. Razmere se spremljajo ažurno, situacija se počasi umirja,« so zapisali v pisnem sporočilu.
Naš sogovornik se s svojim očetom sliši dnevno, saj uporabljata mobilni telefon, na daleč pa sta se videla v nedeljo, 1. novembra. »Jaz sem stal čim bližje stavbi, oče pa me je gledal z okna.«

dom-janka-škrabana-beltinci, stanovalci, svojci
Osebni arhiv
Milan Skledar je svojega očeta videl po dveh mesecih, pa še to skozi okno. Kot pravi, je najhuje, da ne dobijo nobenih informacij.

Obiski so v Domu Janka Škrabana Beltinci prepovedani od 9. septembra. V obvestilu, objavljenem na spletni strani doma, je bilo takrat zapisano, da bo dom do preklica zaprt za obiskovalce zaradi ponovnega poslabšanja epidemiološke slike v okolju in s tem povečanega tveganja za okužbo, čeprav takrat v domu še ni bilo okužb s koronavirusom. Prva se je pojavila 10. oktobra, ko so v sporočilu javnost obvestili o tem, da je bila pri eni izmed zaposlenih potrjena okužba in da je po protokolu takoj stekel proces testiranja vseh zaposlenih in stanovalcev doma. Rezultati testiranj so bili takrat negativni. Od takrat pa uradnih informacij, kot rečeno, nismo mogli pridobiti.

Več o trenutnem stanju po ostalih domovih za starejše v Pomurju si lahko preberete v novi številki Vestnika. Objavljamo tudi izpoved zaposlenih, ki so v tem obdobju zelo izmučeni. 

domovi-za-starejše stanje-v-domovih