vestnik

Igor Zorčič na tajnem glasovanju izvoljen za novega predsednika DZ

STA, 5. 3. 2020
Primož Lavre/Reporter
Dosedanji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika DZ.
Aktualno

Dosedanji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika DZ. Na tem mestu bo zamenjal prvaka SD Dejana Židana, ki je odstopil po oblikovanju nove koalicije in izvolitvi Janeza Janše za mandatarja.

Zorčič se je po izvolitvi zahvalil za podporo in izrazil hvaležnost, da mu je z izvolitvijo zaupano graditi na dediščini vseh, ki so na funkciji predsednika DZ pisali zgodovino slovenskega parlamentarizma. "Z izvolitvijo ste mi naložili veliko odgovornost, a vedite, da parlamentarne demokracije v teh dveh letih ne bom gradil sam, ampak skupaj z vami," je dejal poslancem.

Izpostavil je še, da bo šlo vsem skupaj bolje, če "bomo sprejemali kakovostne in družbeno sprejemljive odločitve". "Zato moramo spoštovati pravila in postopke, eden drugega in krepiti dialog. Sam bom v te cilje usmeril vse svoje znanje in energijo," je dejal. Dosedanjima predsednikoma DZ v tem mandatu - Dejanu Židanu in Mateju Toninu - pa se je zahvalil za opravljeno delo.

Novi predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za medije po izvolitvi napovedal, da bo DZ vodil v duhu odprtega dialoga in spoštovanja - tako medsebojnega spoštovanja poslank in poslancev ter drugih sodelavcev v DZ kot tudi spoštovanja pravil in postopkov. Zavzel se bo za krepitev sodelovanja z vlado in tudi za sprejem poslanskega etičnega kodeksa.


Zorčiča je na mesto predsednika DZ v skladu s koalicijsko pogodbo predlagalo 48 poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS. Še pred glasovanjem so mu podporo izrekli tudi poslanci SNS in poslanca obeh manjšin. Glasovanje sicer te napovedane podpore ne odraža. Dobil je 48 glasov, 11 glasovnic pa je bilo neveljavnih.


Janja Sluga (SMC) je v predstavitvi predloga povedala, da Zorčiča predlagajo, ker so prepričani, da bo funkcijo opravljal uspešno, kar da dokazujejo tako njegovo dosedanje delo kot izkušnje. "Verjamemo, da ga bodo pri delu vodile vrednote spoštljivosti, preudarnosti, strpnosti, odprtosti do različnosti, sodelovanja in iskrenosti. Zaupamo njegovi predanosti, zrelosti in modrosti, s čimer bo omogočil pogoje za demokratično, uspešno in kakovostno delo DZ ter s tem pripomogel h krepitvi odgovorne politične kulture ter podobi dobro delujoče ter napredne parlamentarne demokracije," je dejala.

Ocenila je, da je Zorčič v okviru svojega dosedanjega dela ne glede na programsko in svetovnonazorsko različnost "vedno tvorno in korektno sodeloval s kolegi poslanci iz vseh poslanskih skupin", zato verjame, da bo s takšno držo in načinom dela nadaljeval tudi po izvolitvi.



Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dodatno dejal, da Zorčiču zaupajo in ga cenijo kot človeka s kompetencami in občutkom za sočloveka. V NSi pa po besedah Jožefa Horvata od novega predsednika DZ pričakujejo, da si bo prizadeval za čim višjo kulturo parlamentarnega dialoga ter za dosledno spoštovanje pravil DZ. Da Zorčiča ne bodo podprli, so že v sredo napovedali v LMŠ, SD in Levici. V SD po današnjih besedah Bojane Muršič Zorčiča sicer poznajo kot k sodelovanju usmerjenega in spoštljivega poslanca, pripravljenega poslušati, kljub temu pa se jim je zdelo prav, da "v danih političnih razmerah politično zaupanje najde v novi koaliciji".


42-letni Zorčič je pravnik. Do zdaj je bil v parlament izvoljen dvakrat - prvič na volitvah leta 2014, drugič pa leta 2018, ko je tudi prevzel vodenje poslanske skupine SMC.

dz predsednik igor-zorčič