vestnik

Imo-Real prevzel ekonomsko, rokoborci ostali brez elektrike

Rok Šavel, 11. 8. 2022
Rok Šavel
Takoj po primopredaji težave za soboške rokoborce.
Aktualno

Nekdanja ekonomska šola v središču Murske Sobote ima tudi uradno novega lastnika, med tem pa je rokoborsko društvo, ki se mora iz telovadnice izseliti do 15. septembra, ostalo brez električne energije.

Minuli ponedeljek je soboška družba Imo-Real, po čiščenju prostorov, le prevzela objekt nekdanje ekonomske šole na Slovenski ulici, ki ga je skupaj s telovadnico kupila na dražbi od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za 376 tisoč evrov. O težavah rokoborskega društva Sobota, ki že nekaj časa izvaja svojo dejavnost v prostorih telovadnice, kjer so tudi poskrbeli za delno sanacijo propadajoče zgradbe in prostore napolnili so vso potrebno opremo za trening in razvoj mladih rokoborcev, smo že poročali, saj se ti ob zamenjavi lastnika morajo izseliti in si poiskati nove prostore. Pomoč jim je pred časom obljubil nekdanji župan soboške občine Aleksander Jevšek, a po njegovem odhodu v vlado, se rešitev za društvo s skoraj polstoletno tradicijo še ni našla.

ekonomska-šola-ms, rokoborsko-društvo-sobota
Rok Šavel
Takoj po primopredaji težave za soboške rokoborce.

Razočarani nad odnosom

Kot nam je povedal predsednik društva Stanislav Šernek, morajo prostore zapustiti do 15. septembra, do takrat pa naj bi jim bila omogočena uporaba prostorov pod istimi pogoji kot do sedaj. Toda po primopredaji so doživeli hladen tuš, saj je objekt telovadnice ostal brez električnega napajanja. "Hladilnik, zamrzovalnik, računalnik in tiskalnik ... vse je prenehalo delovati," razloži Bloudkov nagrajenec, nekdanji odlični rokoborec in svetovno priznani rokoborski sodnik ter doda, da so jim sedaj zaradi varnosti onemogočeni tudi večerni treningi. Šernek je opravil poizvedbe pri distributerju električne energije Elektro Maribor, kjer so mu zatrdili, da je na njihovi strani vse urejeno, vsi računi so plačani in ni bilo nobenega odklopa, zato mora biti težava v samem objektu. Zaradi navedenega domneva, da jim je novi lastnik, ki je po primopredaji tudi zapečatil stavbo ekonomske šole, odstranil varovalko iz glavne omarice, ki se nahaja v tretjem nadstropju nekdanje srednje šole. Jožef Horvat, direktor Imo-Reala, zanika, da bi kakorkoli posegali v elektro-inštalacijo telovadnice in ob tem pripomni, da rokoborsko društvo niti ni bilo prisotno na primopredaji, kar so tudi zabeležili v primopredajni zapisnik.

Šernek na to odgovarja, da o poteku primopredaje niso bili seznanjeni, niti niso prejeli vabila s strani Imo-Reala ali ministrstva, ki jim je objekt telovadnice, kot društvo, ki deluje v javnem interesu, do sedaj brezplačno oddajalo v najem. Ob tem napove še, da bodo zadevo očitno morali urejati po pravni poti, saj ga novi lastnik noče sprejeti, ravno tako pa je razočaran nad odnosom lokalne skupnosti do društva, ki je v svoji bogati zgodovini občini prineslo kar 24 medalj in prispevalo rokoborce, ki se lahko pohvalijo z nastopi na olimpijskih igrah. Naj spomnimo, da nam je pred tedni direktorica soboške mestne uprave Milena Vöroš pojasnila, da se alternativni prostori za rokoborce še niso našli, a pričakujejo, da se bo ustrezna rešitev našla v nekaj tednih.

imo-real ekonomska-šola-murska-sobota slovenska-ulica stanislav-šernek rokoborsko-društvo-sobota jožef-horvat mestna-občina-murska-sobota