vestnik

"Inda je tak bilou v Gomilici"

Jože Gabor, 31. 8. 2022
Jože Gabor
Inda je tak bilou v Gomilici.
Aktualno

Pri vaškem domu v Gomilici je Kulturno društvo Gomilički degaši pripravilo prireditev z naslovom Inda je tak bilou, s katero so se spomnili, kako so nekoč živeli in delali njihovi predniki ter kaj so takrat jedli.

Na prireditvi so prikazali stare običaje in opravila, tudi take, ki so že skoraj pozabljeni, je povedala predsednica KD Gomilički degaši Slava Nedelko. Pripravili so tudi pokušino različnih pogač, ki so jih pekle že njihove babice, kot kulinarično posebnost kraja in okolice pa so lahko obiskovalci poskusili tudi makove külnje: »Na prireditvi Inda je tak bilou smo prikazali različne običaje in opravila, ne le, da bi pokazali, da je inda tak bilou, ampak tudi, da je inda fajn bilou. Prikaz življenja in dela nekoč smo prikazali na humoren, zabaven način. Tudi naši predniki so si znali narediti lepše dneve in delo narediti bolj prijetno s humorjem. Delo je bilo težko, tudi otroci so pomagali pri delu, a so si ljudje pri tem pomagali, sodelovali in v večji skupini je bil tudi pogovor bolj zanimiv.«

gomilički-degaši, gomilica
Jože Gabor
Inda je tak bilou v Gomilici.

Gomilički degaši so sicer znani po Pomurju in drugod s svojimi nastopi, ko pojejo stare ljudske pesmi, ob tem pa še igrajo na harmoniko in inštrumente domače izdelave, v igranje pa vključujejo tudi kmečko orodje. Tudi tokrat so med prikazom običajev in opravil imeli več glasbenih nastopov. Prikazali so med drugim, kako so nekoč ročno prali oblačila z ribežem in jih sušili. Pri tem so uporabljali milo, ki so ga sami naredili. Prikazali so še, kako so čistili in pali mak, likali z likalnikom, v katerem je bilo vroče oglje in kako so brusili nože ter klepali kose. Predstavili so tudi postopek pridelave in predelave lanu, torej vse od semena pa do oblačil. Med drugim, kako so lan sušili, česali, trli in drugo. Novice in obvestila pa je v vasi prinašal bovnjar (mali rihtar). Vse to pa je nekoč potekalo ob domačem klintonu, šmarnici, domačem vrtanku in pogačah. In seveda petju ljudskih pesmi.

gomilički-degaši, gomilica
Jože Gabor
Inda je tak bilou v Gomilici.

gomilički-degaši, gomilica
Jože Gabor
Inda je tak bilou v Gomilici.

Predsednica KD Gomilički degaši Slava Nedelko je povedala še, da so se ljubitelji kulturne dediščine iz vasi povezali v društvo, oziroma na začetku sekcijo, pred petimi leti. Glavni cilj jim je ohranjati kulturno dediščino kraja in predstavljanje te v občini in drugje, seveda pa ob tem tudi druženje. Degaši so nekoč v Gomilici imenovali muzikante. Člani društva pa ob glasbi radi tudi zaplešejo v folklornih kostumih. Doslej so imeli že veliko nastopov na prireditvah v Občini Turnišče in drugje. Nastopili so tudi na Goričkem, na Madžarskem in na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ko so sodelovali na predstavitvi pomurskega turizma.
gomilički-degaši gomilica