vestnik

Inovacije, ki odmevajo doma in na tujem

M.H., 14. 10. 2021
Osebni arhiv
Tri pomurska podjetja prejela nacionalna priznanja za inovativnost
Aktualno

Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru Dneva inovativnosti podelila 19. nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Kot smo že poročali, so med prejemniki tudi tri pomurska podjetja, in sicer Castoola, Radgonske gorice in Lek veterina.

Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) že dvajset let vodi akcijo za spodbujanje inovativnosti in letos prvič sta dve podjetji iz regija prejeli na nacionalni ravni zlati priznanji, visoko ocenjena pa je bila tudi inovacija podjetja, ki je prejelo srebrno priznanje. »Prebiti se med najboljša podjetja v Sloveniji sploh ni preprosto, zato so prejeta priznanja velik dosežek tako za naša podjetja kot regijo in smo nanje lahko vsi ponosni,« je povedal Robert Grah, direktor PGZ. Napovedal je tudi, da bodo priznanja za najboljše inovacije na regijski ravni podelili 25. novembra v sklopu konference Pomurskega društva za kakovost.

Najboljše inovacije iz vsake regije je na državni ravni presojala 25-članska komisija s pestro sestavo članov. Ti prihajajo iz državnih ter znanstveno-izobraževalnih ustanov pa tudi iz vseh regij. Njena članica je tudi dr. Tjaša Zupančič Hartner, predsednica komisije za inovacijsko dejavnost pri PGZ. Kot je dejala ocenjevanje poteka na način, da vsak član inovacijo najprej oceni individualno s svojega vidika ter z upoštevanjem jasnih kriterije, po predstavitvi podjetja pa se oblikuje skupna ocena in nagrada. »Pomembno pri inovacijah je to, da niso same sebi namen. Inoviranje je namreč proces, ki traja neko obdobje, ki zori in daje končni produkt. Teža ali vrednost inovacije pa nastopi takrat, ko produkt pride na trg,« je poudarila Zupančič Hartnerjeva.

Razvojni ekipi v veliko čast

Podjetje Castoola je bilo nagrajeno z zlatim nacionalnim priznanjem za platformo za ciljano TV-oglaševanje Castoola. »Znanje in inovativnost sta jedro genoma družbe Castoola,« je ob prejetem priznanju povedal Matej Puhan, direktor prodaje v podjetju. Zato je priznanje za inovacijo na državni ravni za celotno razvojno ekipo velika čast, še podčrta. »Biti opažen in prepoznan v družbi najbolj inovativnih slovenskih podjetij je potrditev, da inovacije niso le del dolgoročne vizije podjetja, ampak vzvod našega vsakdana. Ko tekmuješ na svetovnem trgu, je inovacija nuja, da držiš korak s konkurenco. Na koncu dneva pa je trg tisti, ki tvojo inovacijo ovrednoti.« To prestižno priznanje vidijo kot spodbudo za delo v prihodnje ter hkrati dokaz, da ima tudi Pomurje velik potencial za razvoj visokotehnoloških podjetij, kot je Castoola, je še dejal Puhan. »Lastno znanje in razvoj sta tista, ki podjetju omogočata doseganje visoke dodane vrednosti in našo platformo postavljata ob bok globalnim oglaševalskim platformam za ciljano TV-oglaševanje.«



Glas o goricah ponesli v svet

Radgonske gorice so prejele zlato nacionalno priznanje za Untouched by Light, prvo peneče se vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi. »Poklon vsem 125 sodelavcem, ki so zamisel, da trgamo grozdje ponoči, vzeli z vsem spoštovanjem in odgovornostjo, težko pa je tudi opisati občutke ob vseh pogovorih in komentarjih, ki smo jih doživljali ob skupnem delu, ki se zdaj kaže v uspehu,« je povedal Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric. Lani so več kot 90 odstotkov tega nagrajenega izdelka prodali na tuje, kar jim prej ni uspelo še nikoli, s tem pa se je tudi glas o Radgonskih goricah razširil skoraj na vse celine sveta.

dan-inovativnosti, inovativnost
Osebni arhiv
Tri pomurska podjetja prejela nacionalna priznanja za inovativnost

Projekt Penina untouched by light so izvedli v sodelovanju z agencijo Bruketa & Žinić & Grey, zanj pa prejeli številna odmevna mednarodna priznanja, tako za dizajn kot kakovost. Tem priznanjem se je zdaj pridružilo še zlato nacionalno priznanje GZS za inovacijo. »To nas je navdihnilo in nam dalo nov zagon,« je poudaril Cvetkovič. Vsi ti uspehi in lani uvedeno spodbujanje inovacijskih procesov so spodbudili zaposlene k iskanju novih idej, njihovo sodelovanje pa daje podjetju pozitivno energijo.

dan-inovativnosti, inovativnost
Osebni arhiv
Tri pomurska podjetja prejela nacionalna priznanja za inovativnost

Izdelki, ki izboljšujejo okolje

Podjetje Lek Veterina je prejelo srebrno nacionalno priznanje za metodo in sestavo rudninske dopolnilne krmne mešanice s kombinacijo zeolitov, betaglukanov in botanično definiranih naravnih proizvodov. »Podjetje Lek Veterina spada v kategorijo majhnih podjetij, v katerih je zelo težko zagotoviti delo in razvoj v razvojnem oddelku, ker smo vedno znova podvrženi pravilom tržnega gospodarjenja,« pravi direktor družbe Branko Kamenšek. Kljub temu je usmeritev v razvoj in inovacije sestavni del podjetja, je tako rekoč njegova poslovna filozofija.  Nagrajeni proizvod Zeofix N in Zeofix Milk s svojo inovativno sestavo omogoča vezavo mikotoksinov, ki se pojavljajo na kulturnih rastlinah in so potencialno rakotvorni in tako nevarni tudi za ljudi, izboljša okusnost krme, kakor tudi veže amonijak, ki je vedno znova najbolj nadležna  težava v reji prašičev. Pri govedu Zeofix Milk veže odvečen kalcij iz krme predvsem v obdobju presušitve. Z uporabo izdelka so dokazali boljšo kakovost mleka, več mlečne maščobe in več mlečnih beljakovin. Pri prašičih so dokazali, da je že tretji dan po dodajanju Zeofixa koncentracija amonijaka v zraku padla za 12 odstotkov, deseti dan po dodajanju pa je bila manjša celo za 30 odstotkov. Prav tako izdelek izboljša kakovost zraka  pri reji kokoši.

78926d06558799105eb6347be9b89162
Arhiv Leka
Podjetje Lek Veterina je prejelo priznanje za metodo in vodotopno krmno mešanico Actiferm.

 »Za dosežek je zaslužna celotna ekipa, ki je delala pri projektu, predvsem Elizabeta Škrget in Tina Horvat, svoje ideje pa je prispeval tudi zunanji sodelavec Vitja Podlesek. V prvem delu projekta smo sodelovali s podjetjem Silkem iz Kidričevega, strokovnjakom za izdelavo sintetičnega zeolita, to so sintetični porozni aluminosilikatni materiali. Kot inovativno podjetje, zavezano nenehni rasti in ustvarjanju izdelkov, ki izboljšujejo okolje (na primer manjša raba antibiotikov v reji živali), si želimo inovativnosti na ravni posameznikov in celotne družbe. Želimo pa tudi, da ljudje slišijo nas, ki gledamo naprej, ne posameznikov ali družbenih skupin, ki so usmerjeni v svoje sebične interese, ki si vedno znova želijo deliti to, kar mi ustvarimo s svojo inovativnostjo in trdim delom,« je za Vestnik še dejal direktor Kamenšek. 

b1873cf271f4b0d13ce8234586fd4f52
arhiv Leka
Podjetje Lek Veterina je prejelo priznanje za metodo in vodotopno krmno mešanico Actiferm.

Osebni arhiv
Tri pomurska podjetja prejela nacionalna priznanja za inovativnost
inovacije gzs pgz radgonske-gorice castoola lek-veterina