vestnik

Inšpekcija pritiska, obnove na čakanju

Majda Horvat, 27. 10. 2018
Majda Horvat
Izpusti iz čistilne naprave v Turnišču so speljani v Ledavo.
Aktualno

Komunalne čistilne naprave na Dolinskem onesnažujejo okolje. Nova oblast se bo odločala, ali čakanje na kohezijska sredstva ali obnova z občinskim denarjem.

Čistilne naprave v občinah Turnišče, Odranci in Črenšovci s svojimi izpusti onesnažujejo okolje. Občine so njihovo obnovo prijavile na razpis za regionalni razvoj kot skupni projekt Dolinska kanalizacija, faza dva, vendar so glede na letos sklenjeni dogovor pristale na drugem mestu po vrsti pomembnosti. Prednost je imelo dokončanje pomurskega vodovoda. Vse tri občine že imajo pridobljena gradbena dovoljenja in dokumentacijo za obnovo čistilnih naprav, kar pomeni, da bi se obnova lahko začela takoj.



Novoizvoljeni župani in občinski sveti v teh občinah se bodo morali okoljskega problema lotiti hitro in najti rešitev, kajti okoljska inšpekcija občinam oz. upravljavcu naprave že grozi s kaznimi. Opredeliti se bodo morali, v kolikšnem deležu je reševanje okoljskega problema dolžnost lokalne skupnosti in koliko države. Odločali se bodo torej, do kdaj, če sploh, bodo čakali na državo in kohezijska sredstva ali pa se bodo naložbe lotili sami. Glede na velik finančni vložek, ki je potreben za obnovo čistilnih naprav, bi odločitev za drugo možnost pomenila veliko obremenitev za proračun, ob čakanju na sofinanciranje pa bodo morale občine vzeti v zakup inšpekcijske kazni. Tretja, vendar manj realna možnost za rekonstrukcijo čistilnih naprav je javno-zasebno partnerstvo.Občina Črenšovci ima dve čistilni napravi, in sicer za vasi Črenšovci, Žižki in Trnje v vasi Trnje s 3.500 populacijskimi ekvivalenti (PE) in iztokom v potok Črnec ter na Srednji Bistrici z 2.500 PE za vse tri Bistrice z iztokom v Muro. Obe sta stari skoraj dvajset let in delujeta po sistemu biološkega čiščenja, vendar po zdajšnjih okoljskih standardih nista več dovolj učinkoviti. Težava je predvsem previsoka vsebnost amonijevih spojin, pa tudi vdori padavinske vode v zbiralniku proti čistilni napravi v Trnju. Črenšovska občina ima za obnovo obeh pripravljeno vso dokumentacijo in bi dela lahko začela takoj, vendar, tako župan Anton Törnar, naložbe ne zmore brez dodatnih finančnih sredstev iz kohezijskih, državnih ali drugih virov. Vrednost projekta je namreč 2,7 milijona evrov, težava pa je, da čistilne naprave zaradi njene funkcije ni mogoče obnavljati v več fazah, ampak je to treba izvesti takoj in v celoti. »Sami, brez zagotovljenih dodatnih sredstev za plačilo izvajalca, ne moremo začeti,« je povedal Törnar. Obnove bi se lahko lotili, če bi imeli denar na voljo vsaj za obnovo ene čistilne naprave.

Inšpekcijske odločbe
Okoljska inšpekcija je zaradi nezadostnega delovanja komunalnih čistilnih naprav (KČN) in prekomernega obremenjevanja okolja že izdala odločbe maja letos upravljavcu turniške KČN, podjetju Varaš, in Občini Turnišče, septembra in oktobra pa Občini Črenšovci za napravi na Bistrici in v Trnju. V Odrancih inšpekcijski pregled še ni bil opravljen. Inšpektor je tudi ugotovil, da vse tri KČN delujejo brez okoljevarstvenih dovoljenj in da se v Turnišču ne izvajajo vse predpisane meritve.
Podjetju Varaš sta bila odrejena izvedba sanacijskih ukrepov in izvajanje trajnih meritev pretoka, Občini Črenšovci pa, da opravi celovito raziskavo delovanja naprav in pripravi program ukrepov s časovnim načrtom izvedbe ter ovrednotenimi investicijskimi vlaganji za izvedbo posameznih ukrepov. Izvedba sanacijskih ukrepov bo odrejena, ko bo pridobljen in potrjen načrt izvedbe potrebnih ukrepov.


Turniška čistilna naprava, ki jo upravlja občinsko komunalno podjetje Varaš, je bila zgrajena leta 2001 in ima 4950 PE, nanjo pa so priključeni gospodinjstva in javni ter poslovni objekti na območju Turnišča, Renkovec, Gomilice in Nedelice. Deluje kot biološka čistilna naprava, izpustna voda pa se izteka v Ledavo ter je preobremenjena z dušikovimi in amonijevimi spojinami. Projekt obnove je bil ocenjen na 2,5 milijona evrov, občina pa je v preteklih letih že imela za izvedbo rekonstrukcije predvidenih v proračunu začetnih 300 tisoč evrov.
Čistilna naprava v Odrancih je bila zgrajena v začetku devetdesetih let in ima kapaciteto 1950 PE, nanjo pa so priključeni gospodinjstva in javni ter poslovni objekti v Odrancih ter celotna industrijska cona. Čistilna naprava se je s širitvijo poslovne cone znašla v njenem središču, izpustna voda pa je speljana v potok Črnec. Najprej se je stekala v potok na začetku Črenšovec, leta 2013 pa so zgradili kanal in jo preusmerili k mostu na vzhodni vpadnici v Črenšovce. Izpustna voda je obremenjena z amonijevimi spojinami, problem pa so tudi drobni celulozni delci ter vdori padavinske vode v napravo. Občina ima za obnovo, ki naj bi stala približno 2,5 milijona evrov, pripravljeno vso dokumentacijo, vendar projekt čaka, tako župan Ivan Markoja, na kohezijska sredstva. Obnovo čistilne naprave so predvideli v treh delih, najprej bi opravili tehnološko obnovo, v drugem bi čistilno napravo pokrili in v tretjem izvedli zaščito pred vdorom padavinske vode.

64dde19206512cc46b109ecea7917d19
Marko Vanovšek
Čistilne naprave v občinah Turnišče, Odranci in Črenšovci s svojimi izpusti onesnažujejo okolje.


Vse tri občine so v predstavitvi projekta za sklenitev dogovora za razvoj regije tudi napovedovale, da bodo z rekonstrukcijo čistilnih naprav povečale njihovo zmogljivost, in sicer Črenšovci na 7.000 PE, ob tem pa bi zgradili še štiri kilometre dolg zbiralnik, Odranci na 3.000 PE predvsem zaradi širitve industrijske cone in Turnišče na 6.000 PE z možnostjo poznejšega povečanja na 8.000 PE.

čistilne naprave črenšovci odranci volitve
Kaj zdaj berejo drugi