vestnik

Inšpektorji izrekajo več opozoril o nošenju mask, tedensko testiranje tudi za voznike in spremljevalno osebje v potniškem prometu

Vestnik, 25. 2. 2021
Pixabay
Inšpektorji so v zadnjem obdobju izrekli več opozoril o nošenju zaščitne maske.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci ponovila ukrepe, ki jih je vlada podaljšala sinoči. Dodala je, da si bo vlada za pripravo dopolnjene nacionalne strategije cepljenja vzela malo več časa, tako da bo znana in predstavljena predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 508,7, v Pomurju pa 528. Tedenska incidenca na državni ravni znaša 254,3, v pomurski regiji pa 274,5. Nahajamo se v oranžni fazi sproščanja, saj je v bolnišnicah hospitaliziranih 546 oseb, tedensko povprečje okužb pa je 763. 

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je predstavil spremenjene in podaljšane odloke. V boljših epidemioloških regijah se ohranijo izjeme, kot veljajo sedaj, do 5. marca. V obalno-kraški regiji pa se zaradi poslabšanja razmer zapirajo nekatere nenujne trgovine in storitve. Odprte bodo ostale le trgovine in storitve, ki so predvidene za rdečo fazo sproščanja. 

Necenzurirano prenos
STA
Simon Zajc

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je dejal, da se javni linijski prevozi potnikov v medkrajevnem in mestnem prometu še naprej izvajajo v skladu s priporočili NIJZ. Tedenska obveznost testiranja pa se uvaja tudi za voznike potniškega prometa in spremljevalno osebje v potniškem železniškem prometu. Podobno velja tudi za taksiste. V avtošolah se je veljavnost negativnega testa iz 72 ur podaljšala na sedem dni. 

Deana Potza je predstavila ugotovitve inšpekcijskih nadzorov v obdobju med 15. in 21. februarjem. Izvedli so 3576 inšpekcijskih nadzorov, delež neskladnih lokacij pa je znašal deset odstotkov. Inšpektorji so izrekli 24 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril in 151 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je v omenjenem obdobju opravil 1083 nadzorov, izrekel 81 opozoril, štiri prekrškovne sankcije in štiri upravne ukrepe. Na področju gostinstva je bilo 193 nadzorov, izrečenih pa šest opozoril in štiri prekrškovne sankcije. 

deana-potza, zdravstven-inšpektorica
STA
Deana Potza, zdravstveni inšpektorat

Potza je napovedala, da se bo v naslednjih dneh izvajal poostren nadzor na vseh odprtih smučiščih. Ker opažajo povečanje števila izdanih opozoril glede nošenja mask, je apelirana na prebivalce, da dosledno nosijo zaščitne maske v zaprtih prostorih, v zunanjih pa takrat, ko ne morejo vzdrževati medsebojne razdalje. 

Slovenski policisti pa so v obdobju med 18. in 24. februarjem nadzor izvedli na 14.646 krajih. Izrekli so 926 ukrepov. Pečjak prebivalce Slovenije naproša, da se upoštevajo veljavni ukrepi. Obenem pa je že opozoril na to, naj za vikend ne načrtujemo izletov na Obalo, saj bo verjetno prišlo do spremembe pri prehajanju obalno-kraške regije. 

koronavirus aktualna-situacija simon-zajc maja-bratuša
Kaj zdaj berejo drugi