vestnik

Inšpektorji pozivajo lastnike psov, da za njimi počistijo iztrebke. V nasprotnem primeru bo sledil nadzor

Vestnik.si, 13. 11. 2020
Pixabay
Lastnike oziroma sprehajalce psov pozivajo, da za ljubljenčki počistijo iztrebke.
Aktualno

Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana sprehajalce psov naproša, da za svojimi psi počistijo iztrebke. V zadnjem obdobju so prijeli več prijav, če se stanje bo spremenilo, bodo pričeli z rednim inšpekcijskim nadzorom.

Iz medobčinskega inšpektorata so sporočili, da so v zadnjih dneh prejeli več prijav o tem, da se na javnih površinah namerno ali nenamerno puščajo iztrebki domačih živali. Kot pravijo, je čiščenje iztrebkov naloga in hkrati obveznost sprehajalcev psov. S tem, da počistijo za svojimi živalmi pa prispevajo k čistejši, prijetnejših in s strani ostalih sokrajanov do psov strpnejši okolici. "Pasji iztrebki niso le neokusni na pogled, so tudi polni bakterij, ki so škodljive za naše zdravje in okolje, v katerem živimo. Za razliko od drugih onesnaževalcev okolja, vsebujejo pasji iztrebki številne bakterije, viruse in parazite (salmonele, E.coli, odpadne koliformne bakterije, pasja kuga, hepatitisi, gliste, trakulja, ipd.)," so zapisali v pozivu in lastnike oziroma sprehajalce psov naprosili, da za psi počistijo iztrebke in jih odlagajo v za to predvidene koše. V kolikor teh na javnih površinah ni, pa v koš za mešane komunalne odpadke. 

pes, sprehod, povodec, dalmatinec
Profimedia
Če se stanje ne bo izboljšalo, bodo začeli izvajati redni inšpekcijski nadzor.

Inšpektorat še pojasni, da je v skladu z odlokom o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe na javnih površinah prepovedano puščanje iztrebkov domačih živali. Na sprehod naj imajo lastniki s sabo vrečko za njihovo odstranitev. "V kolikor se stanje na terenu ne bo spremenilo in bomo opazili, da se določila odloka ne upoštevajo, se ignorirajo, bomo primorani začeti redni inšpekcijski nadzor in s tem tudi z ukrepi zoper to neskrbnost posameznih lastnikov oz. sprehajalcev psov," sporočajo iz inšpektorata. Dodali so še, da globa za neupoštevanje določila odloka znaša 400 evrov. 

medobčinski-inšpektorat sprehajalci-psi nadzor
Kaj zdaj berejo drugi