vestnik

Intenzivno nego v SBMS rabi vse več mlajših bolnikov

A. N.R.R., 1. 4. 2021
SBMS
Na Oddelku za intenzivno terapijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota se vse bolj polni, in to z mlajšimi bolniki.
Aktualno

Število okužb raste, vse bolj pa se polnijo tudi bolnišnične postelje. Skrb vzbujajoče je, da zaradi zapletov pri koronavirusni bolezni potrebuje intenzivno zdravljenje vse več mlajših pacientov, pravi Daniel Grabar, za zdaj še strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Po krajšem predahu in upadu števila bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo so se začele postelje v murskosoboški bolnišnici spet hitro polniti. V začetku tedna je pomoč na intenzivnem covidnem oddelku potrebovalo devet bolnikov, v tretjem valu jih je bilo tudi že več. Skrb vzbujajoče je, da zaradi zapletov pri koronavirusni bolezni potrebuje intenzivno zdravljenje vse več mlajših pacientov.

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr
Nataša Juhnov
Respiratorji.

Gre za posameznike, stare od 45 do 60 let, ki doslej večinoma niso imeli kakšnih drugih resnih obolenj in se niso zdravili zaradi pridruženih bolezni. Povprečna starost pacientov, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo zaradi covida, je bila prej 78 let, zdaj pa se je spustila pod 67 let. Pa še nekaj je skrb vzbujajoče, meni Grabar, prej je intenzivno nego potrebovalo približno 10 odstotkov ljudi, ki pridejo v bolnišnico, zdaj jo potrebuje 22 odstotkov.

daniel-grabar, direktor, novi-direktor, sbms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Aleš Cipot
Daniel Grabars: Vse več bolnikov potrebuje bolnišnično obravnavo zaradi zapletov po prebolelem covidu, četudi niso imeli hujše oblike bolezni.

Na oddelku za intenzivno terapijo murskosoboške bolnišnice imajo sicer na voljo 14 postelj, v drugem valu je intenzivno terapijo potrebovalo tudi 23 pacientov naenkrat, zato so dodatne postelje iskali na drugih oddelkih. »Skrbi nas še,« dodaja »da je bilo v ponedeljek izjemno veliko sprejemov v bolnišnice in da se bo tak trend nadaljeval.« Omenil je tudi, da vse več bolnikov potrebuje bolnišnično obravnavo zaradi zapletov po prebolelem covidu, četudi niso imeli hujše oblike bolezni.

epidemija intenzivna-nega sbms