vestnik

Invazivna srčna diagnostika za Pomurce

Nana Rituper Rodež, 20. 8. 2019
Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so v minulih dneh uvedli program koronarografije, invazivno srčno diagnostiko.

Program invazivne srčne diagnostike, katetrizacije levega srca in perkutane intervencije na koronarnem žilju bodo izvajali enkrat do dvakrat tedensko s timom zdravnikov pod vodstvom Mitje Lainščaka in z drugimi strokovnimi sodelavci, kasneje pa želijo ta program še nadgraditi in razširiti.


Koronarografija je ključna invazivna kardiološka preiskava, ki omogoča pregled koronarnega žilja. Poteka tako, da vstopijo v stegensko ali radialno arterijo in nato s katetrom do ustja koronarne žile. Koronarno anatomijo in morfologijo si nato prikažejo s pomočjo kontrastnega sredstva ter ocenijo prisotnost ter obseg koronarne bolezni. Glede na izvid in klinične spremembe zapore ali zožitve ter stanje bolnika izvedejo perkutano koronarno intervencijo in ob tem največkrat vstavijo žilno opornico, po potrebi pa bolnika napotijo na operativni poseg.

0722d68290ed7aaf83a1c5fc63b95be7
Foto:aleksandra Rodež
Mitja Lainšček.


Letos načrtujejo vsaj sto tovrstnih preiskav, čim prej pa želijo zagotoviti izvedbo tudi za hospitalizirane bolnike z akutnim infarktom srca. Za potrebe interventne kardiologije načrtujejo gradnjo novih prostorov in nakup novega angiografa, saj tovrstne preiskave letno potrebuje vsaj 800 bolnikov iz Pomurja.
Za paciente iz Pomurja je izvajanje invazivne srčne diagnostike v regijski bolnišnici pomembna pridobitev, saj ima pomurska regija najvišjo pogostost bolezni srca in ožilja ter umrljivost zaradi njih v Sloveniji. Do zdaj so bolniki iz Pomurja morali za tovrstni poseg v enega izmed šestih interventnih kardioloških centrov drugod po Sloveniji.

splošna-bolnišnica-murska-sobota koronarografija