vestnik

Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović iz podjetja Cosylab

STA, 6. 1. 2021
Foto: Andrej Križ
Jasna Hengović
Aktualno

Tretja prejemnica naziva Inženirka leta je postala Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab. Priznanje je prejela na slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2020, ki je danes potekala prek spleta. Na dogodku so letos prvič podelili tudi posebno priznanje za življenjsko delo, ki ga je prejela inženirka Alenka Knez.

Jasna Hengović je razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, kjer dela na najsodobnejših projektih. S sodelavci razvija in integrira programsko ter strojno opremo za najbolj zahtevne, natančne in napredne sisteme na svetu, kot so Iter, Esa, Cern, Alma itd. Najbolj ponosna je na razvoj programske opreme, ki omogoča bolnišnicam boljše zdravljenje raka, t. i. protonsko terapijo. Ta obeta znatno bolj učinkovito zdravljenje rakastih obolenj z manjšim negativnim vplivom na organizem kot obstoječe kemoterapije.



Kot so zapisali soorganizatorji izbora iz podjetja Mediade, Hengovićeva "s svojim radovednim in pogumnim duhom ter notranjo močjo, da prisluhne sebi, mladim predstavlja zgled in navdih". "Poleg razvoja protonske terapije navdušuje njen način razmišljanja ter predanost prenosu znanja na naslednje generacije. Ob strokovnem delu Jasna izpostavlja tudi pomen medosebnih odnosov znotraj delovnih timov. Združuje ključni komponenti dobre vzornice: izjemno strokovnost ter inovativnost in izraženo pozitivno človeško plat."


Izborne žirije Inženirke leta 2020 Jasnino zgodbo prepoznavajo "kot navdih mladim, da izzovejo stereotipe". "Da se podajo na študij, ki jih veseli. Da odkrijejo, za kaj so nadarjeni, in najdejo svoje poti do dela in inovacij, ki družbo in svet spreminjajo na bolje."

Z izborom inženirke leta, ki je bil letos že tretji po vrsti, organizatorji naslavljajo problem "nevidnosti" inženirk v družbi. Kot je na dogodku dejal glavni in odgovorni urednik revije IRT 3000, ki z družbo Mediade in drugimi partnerji soorganizira izbor, želijo za tehniške poklice navdušiti mlada dekleta, "da bodo brez sramu in nerazumevanja okolice lahko uresničile otroške sanje z inovacijami, na katere bodo vsi ponosni".


Letošnji razpis za Inženirko leta 2020 je sicer beležil rekordno število 53 prijav, izmed katerih so izbrali 10 nominirank. Med njimi sta bili tudi Elizabeta Škrget iz Veržeja, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina in Monika Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, samostojna tehnologinja v podjetju Krka.

znanost tehnologija nagrada družba