vestnik

Irena, lejko nouč

Adriana Gašpar, 24. 10. 2017
Osebni Arhiv
Pomurska zasedba Ethnotrip je posnela videospot za svojo pesem Irena, lejko nouč. 
Aktualno

Pesem Irena, lejko nouč prekmurske skupine Ethnotrip je dobila še videospot. Režiral ga je Miha Čelar, ki je tudi scenarist in producent filma Irena, lahko noč.

»Ko nas je režiser povabil k sodelovanju pri tem projektu ter nam predstavil to nenavadno in tragično zgodbo, nismo oklevali. Ljubezen je del življenja vsakega od nas in izziv nam je bil uglasbiti to res nenavadno zgodbo. Obenem je bilo to tudi prvič, da smo ustvarjali glasbo za film, kar nam je bila le še dodatna motivacija,« so pojasnili glasbeniki, ki jim je besedilo v prekmurščini napisal pisatelj Štefan Kardoš, glasba pa je nastala po motivih ameriške ljudske pesmi Godnight, Irene in je delo skupine Ethnotrip.



##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/w-wlWoIkCwc##

Film Irena, lahko noč že predvajajo v nekaterih kinodvoranah in na festivalih, gre pa za resnično zgodbo, ki govori o nenavadni ljubezni med Ireno in Avguštinom Maučcem iz Turnišča v Prekmurju. V devetdesetih letih sta kmalu po poroki doživela težko prometno nesrečo, Irena je utrpela hude možganske poškodbe in se ni več prebudila. Zdravniki so jo hoteli prepustiti usodi počasne smrti, Avguštin pa jo je vzel iz bolnišnice in zanjo nesebično skrbi. Prvih 18 let je bil popolnoma sam, zdaj pa mu pomagajo tri osebne asistentke. Pri svojih 40 letih se je po dolgoletnem boju z zdravstvenim sistemom odločil, da bo študiral pravo. Pred njim sta zdaj pravosodni izpit in iskanje službe, s katero bi lahko opravljal delo odvetnika za človekove pravice in dostojno skrbel za Ireno.

ethnotrip irena, lejko nouč irena, lahko noč prekmurska glasba