vestnik

Iščete novega zdravnika? Zaživela je nova aplikacija, v kateri najdete tiste, ki še sprejemajo paciente

Vestnik.si, 28. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Pot do našega zdravja se začne z izbiro osebnega zdravnika.
Aktualno

Na spletu je na voljo nova spletna stran, imenovana zdravniki.sledilnik.org. Znanstveno društvo Sledilnik se je odločilo, da razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavi v uporabnikom prijaznejši obliki, z imenom in iskalnikom, kjer lahko vidimo dostopnost na primarnem nivoju v naši bližini.

V društvo menijo, da se pot do našega zdravja začne z izbiro osebnega zdravnika, vendar je njihova dostopnost tudi zaradi pomanjkanja pravih informacij pogosto pomanjkljiva in otežena. "V duhu digitalizacije, ki naj javne storitve približa  uporabnikom, smo zastavili prijazno uporabniško izkušnjo, smiselno grafiko ter funkcionalnost prikaza po geografski bližini, kar je tudi ena od ključnih zakonskih opredelitev pravice do izbire osebnega zdravnika - izbira zdravnika čim bližje kraju bivanja. Z nazornejšim informiranjem in prikazom prostih zdravnikov lahko sedaj  zavarovanim osebam olajšamo izbiro osebnega zdravnika in morda tudi opozorimo na pomanjkljivosti v nekaterih področjih," pravijo.

zdravniki.sledilnik
Posnetek zaslona
Podatki so urejeni glede na kraj delovanja zdravnikov.

Aplikacija zdravniki.sledilnik.org je sicer v testni fazi, so pa v njo umestili vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske/splošne medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. Z njo lahko tako vidite tudi, kateri zdravniki še sprejemajo paciente. Aplikacija se bo sproti posodabljala, še zatrjujejo.

kartoni
Vanesa Jaušovec
Na spletu je na voljo nova spletna stran, imenovana zdravniki.sledilnik.org.

V društvo so še poudarili, da je pred leti Sebastian Pleško te podatke že objavil v bolj uporabnejši obliki in dobil pozitiven odziv, žal pa se stran ni redno vzdrževala zaradi pogostih sprememb na podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zato so na podlagi odprtih podatkov ZZZS in v sodelovanju z zdravniki zagnali to spletno stran in nadaljujejo Pleškovo iniciativo. 

Ko odprete aplikacijo, lahko izbirate med družinskimi zdravniki, pediatri, ginekologi in zobozdravniki. Nato na zemljevidu kliknete na kraj, v katerem želite najti zdravnika, nato pa se vam bodo prikazali vsi delujoči. Če je ob njihovem imenu zelena barva, to pomeni, da še sprejemajo nove paciente, če je rdeča, pa ne. 

zdravniki.sledilnik
Posnetek zaslona
Primer izpisa v aplikaciji.

zdravniki.sledilnik.org aplikacija zdravniki
Kaj zdaj berejo drugi