vestnik

Italijani po uvedbi karantene oblegajo trgovine

STA, 10. 3. 2020
Reuters
Prazne police v trgovinah. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po odločitvi italijanske vlade v ponedeljek zvečer, da v boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa razglasi karanteno za celotno državo, so mnogi prebivalci že ponoči začeli oblegati odprte trgovine. V Torinu, Rimu in Neaplju so se pred trgovskimi centri nabrale velike množice, v trgovine pa so lahko ljudje vstopali le v manjših skupinah.

V Palermu je morala posredovati celo policija, ko je v vrsti čakajočih na vstop v odprto trgovino prišlo do prerivanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada Giuseppeja Conteja sicer zagotavlja, da ni razlogov za paniko in da oskrba z živili in drugimi potrebščinami ni in ne bo prekinjena in da ne bo pomanjkanja. Prav tako zatrjujejo, da ni prepovedano zapustiti doma in iti v trgovino. Zato ni nobenega razloga za kopičenje živil.Trgovine so sicer lahko odprte, dokler so kupci med seboj oddaljeni najmanj meter.

Sicer pa so prepovedana vsa druženja, tudi na prostem. Zaprte so vse izobraževalne ustanove v državi. Odpovedani so tudi vsi športni dogodki. Restavracije in lokali bodo lahko odprti le omejeno.Ni pa ustavljen javni promet v mestih, prav tako ne mednarodni železniški in letalski promet.

Je pa medtem policija na mestnih vpadnicah postavila nadzorne točke. Voznike avtomobilov lahko sprašujejo, zakaj so na poti, saj je prepovedano vsakršno potovanje, ki ni povezano s poslovnimi ali zdravstvenimi razlogi. Še posebej nadzorujejo poti v Milano, poročajo italijanski mediji.

Ceste v italijanskih mestih so sicer precej prazne, še poročajo mediji. V Rimu ni nikjer nobene gneče, vlaki podzemne železnice so relativno prazni. Na ulicah je videti veliko ljudi z zaščitnimi maskami.

Italija je ob Kitajski najbolj prizadeta država zaradi koronavirusa. Doslej so zabeležili že skoraj 10.000 okužb s tem virusom. Umrlo je 463 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

italija virus zdravje