vestnik

Iz Lendave, Gornje Radgone in Ljutomera po gradbeno dovoljenje le še v Mursko Soboto?

Rok Šavel, 17. 3. 2023
Vanesa Jaušovec
Po predlogu reorganizacije upravnih enot bi murskosoboška upravna enota pokrivala tudi območje dosedanjih upravnih enot v Lendavi, Gornji Radgoni in Ljutomeru, ki bi bile zgolj izpostave.
Aktualno

Ministrstvo za javno upravo je iz predala potegnilo idejo o reorganizaciji upravnih enot, ki bi število obstoječih 58 upravnih enot zmanjšalo na 12.

Predvidena reorganizacija upravnih enot ponovno buri duhove. Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hovnik, namreč pretresa idejo, katero je imel leta 2013 v vladi Alenke Bratušek že njen takratni predhodnik Gregor Virant. Predlog reorganizacije, ki naj bi šel v smeri večje učinkovitosti, tako predvideva, da bi se upravne enote reorganizirale na 12 upravnih enot, toliko, kolikor je statističnih regij.



Upravna enota Murska Sobota bi tako ostala in pokrivala še območje dosedanjih upravnih enot v Lendavi, Gornji Radgoni in Ljutomeru, torej bi pokrivala območje 27 pomurskih občin. V praksi naj bi to pomenilo, da bi denimo vsa gradbena dovoljenja v območju Pomurja urejali v Murski Soboti, ravno tako bi upravne zadeve, kot so razna dovoljenja, tuji državljani v Pomurju urejali zgolj v Murski Soboti.


Oster odziv županov Spodnjega Podravja, proti tudi koalicijski SD


Proti takšnemu predlogu so se glasno odzvali že župani Spodnjega Podravja, ki mu nasprotujejo, saj gre po njihovem mnenju za še večjo centralizacijo in degradacijo določenih območjih, ravno tako pa se bo poslabšala dostopnost upravnih storitev. Na ministrstvu za javno upravo so navedbe zavrnili, saj je namen reorganizacije boljša organiziranost poslovanja, enakomernejša obremenjenost zaposlenih ter posledično zagotavljanje bolj kakovostnih storitev z enako obravnavo državljank in državljanov. Predlogi se še zbirajo in oblikujejo znotraj Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave, zato je za zaključke še prezgodaj, zatrjujejo na ministrstvu in napovedujejo, da bodo smernice reorganizacije in modernizacije upravnih enot oblikovane jeseni letos. Zaplet sicer močno spominja na dogajanje ob predvideni reorganizaciji nujne medicinske pomoči.

Predlog reorganizacije upravnih enot

1. UE Ljubljana, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Ljubljana, Grosuplje, Vrhnika, Logatec, Domžale, Kamnik (osrednjeslovenska regija)


2. UE Maribor, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Maribor, Ruše, Slovenska Bistrica, Ptuj, Pesnica, Lenart, Ormož (podravska regija)


3. UE Celje, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Celje, Laško, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Žalec, Velenje, Mozirje (savinjska regija)


4. UE Kranj, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Kranj, Jesenice, Tržič, Škofja Loka, Radovljica (gorenjska regija)


5. UE Novo mesto, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Novo mesto, Trebnje, Črnomelj, Metlika, Kočevje, Ribnica (jugovzhodna Slovenija regija)


6. UE Nova Gorica, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Nova Gorica, Tolmin, Idrija, Ajdovščina (goriška regija)


7. UE Murska Sobota, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona (pomurska regija)


8. UE Koper, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Koper, Izola, Piran, Sežana (obalno-kraška regija)


9. UE Slovenj Gradec, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi (koroška regija)


10. UE Brežice, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Brežice, Krško, Sevnica (posavska regija)


11. UE Zagorje ob Savi, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Zagorje ob Savi, Litija, Trbovlje, Hrastnik (zasavska regija)


12. UE Postojna, ki bi pokrivala območje naslednjih dosedanjih upravnih enot: Postojna, Cerknica, Ilirska Bistrica (primorsko-notranjska regija)

Zdaj so se oglasili še v poslanski skupini koalicijskih Socialnih demokratov, katere del je tudi pomurski poslanec Damijan Zrim, in na ministrico Ajanović Hovnikovo naslovili poslansko pobudo.



občina-gornji-petrovci, občinski-praznik, slavnostna-seja, adrijanci
Niko Časar
Zrimovi Socialni demokrati opozarjajo ministrico za javno upravo na lokalne potrebe in nujo po hitrem in učinkovitem javnem servisu, zato so zaskrbljeni nad predlogom predvidene reorganizacije upravnih enot.

Kot so navedli v pobudi, so zaskrbljeni nad predvidenim predlogom reorganizacije upravnih enot, ministrici pa tako predlagajo naslednje:


-da Koordinacijska skupina za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot predlog znova presodi in si vzame dodatni čas za razpravo na terenu ter izvedbo analize, ki bo prinesla konkretna izhodišča, kako izboljšati kakovost in predvsem hitrost izvajanja postopkov, v katerem delovanja lokalnih skupnosti ne bodo bremenili pomanjkanje kadra ter zapleteni birokratski postopki,

-da Koordinacijska skupina v pripravo predlogov aktivno vključi izkušnje in potrebe županov v zvezi s krepitvijo upravnega poslovanja upravnih enot,

-da Koordinacijska skupina opravi terenske obiske sedežev upravnih enot in pridobi njihova stališča ter predloge o ukrepih za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot.

ministrstvo-za-javno-upravo reorganizacija upravne-enote socialni-demokrati vlada-rs damijan-zrim