vestnik

Iz Makedonije: Dijaki so vrnili obisk 

M. H., 27. 10. 2018
Gfml
Makedonski dijaki so si skupaj z ljutomerskimi ogledali znamenitosti Slovenije. 
Aktualno

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so v Prlekiji gostili makedonske dijake. Po spomladanskem obisku dijakov takrat 2.d oddelka v Makedoniji so jim obisk v Sloveniji vrnili dijaki iz Gimnazije Sv. Klimenta iz Ohrida.

Izmenjava je potekala med 14. in 19. oktobrom. 27 dijakov je spremljalo pet učiteljic, med njimi pa je bila tudi ravnateljica. Izmenjava je potekala v okviru projekta Erasmus+ Mladi v akciji, katerega tema so bile migracije. Dijaki naše šole so pod mentorstvom učiteljev pripravili številne delavnice o vprašanju migracij, integraciji migrantov, vlogi in odnosu domačega prebivalstva do migrantov.


3e616b7d6fa8664b549433891a7c0fde
Gfml
Makedonski dijaki so si skupaj z ljutomerskimi ogledali znamenitosti Slovenije.


Medkulturno so bili vsekakor tudi učenje makedonskega oziroma slovenskega jezika, številne ustvarjalne delavnice in slovenski večer. Za goste so pripravili bogat spremljevalni program. Obiskali in ogledali so si Ljubljano, Narodno galerijo, Postojnsko jamo ter nenazadnje tudi Prekmurje. Goste in domače dijake so sprejeli županja Občine Ljutomer Olga Karba, županja Občine Turnišče Vesna Jerala Zver in častni konzul Republike Makedonije Štefan Pavlinjek. Del časa je bil namenjen tudi druženju in spletanju prijateljstev. Dijaki so pripravili za goste družaben popoldan, zabavali so se tudi v Pustolovskem parku Bukovnica in Termah Banovci.

ccca239b644102a41d0ee845c5247e94
Gfml
Spoznali so tudi domače okolje.


Ana Rajh iz 3.d je o minulem tednu povedala: »Na izmenjavi smo spoznavali kulturo naših prijateljev iz Ohrida. Druženje z njimi je obogatilo naš besedni zaklad in nam omogočilo, da smo z njimi spletli tesne prijateljske vezi. Upam, da bomo obdržali stike tudi v prihodnje«. Zala Sredenšek pa je dodala, dase je s kolegi zelo povezala in z njimi vzpostavila močne prijateljske vezi, ki se jih ne bo dalo zlahka pretrgati. Seveda upa, da se bodo še kdaj videli in se spomnili vseh prijetnih spominov, ki so jih ustvarili.
Žiga Zelko pa je poudaril pomen izmenjave: »Menim, da je izmenjava dosegla svoj namen, ki je bil spoznati nove kulture, različna razmišljanja in poglede na dogajanje po svetu. Obenem pa smo se tudi zabavali in spletli nova čezmejna prijateljstva«.

šolarji ljutomer izmenjava makedonija