vestnik

Iz pogovorov je nastala knjiga

Damjana Nemeš, 20. 3. 2021
Damjana Nemeš
Milena Pozderec je v svoji karieri pomagala številnim posameznikom do preobrazbe, to pa jo je navdihnilo, da je zgodbe, ki jih piše življenje, strnila v knjigi.
Aktualno

Milena Pozderec v tridesetih osebnih zgodbah opiše, kako preprosti sta zunanja in notranja preobrazba človeka, če smo pripravljeni že za majhne spremembe

Milena Pozderec iz Melinec od otroštva rada ureja ženske in jim pomaga do zunanje preobrazbe. To strast je odkrila že v vrtcu, kjer je v posebnem kotičku deklicam urejala pričeske, po končani srednji frizerski šoli in nekajletnem opravljanju frizerskega poklica pa je to kmalu postalo njeno poslanstvo. Nadaljuje ga pri svetovno znanem kozmetičnem podjetju, ki se mu je pridružila pred leti, v zelo kratkem obdobju pa je z vztrajnostjo in zagnanostjo dosegla status neodvisne direktorice. Prav tako je voditeljica delavnic šole lepote v sklopu podjetja in mentorica.


Na poklicni poti je številnim ženskam pomagala do zunanje preobrazbe, hkrati s tem pa jim je pomagala izboljšati samozavest. V zadnjih šestnajstih letih pomaga številnim tudi pri notranji preobrazbi in doseganju ciljev na poslovni poti.

381a560bb937641c6033a13046afa39d
Osebni arhiv
Milena Pozderec iz Melinec od otroštva rada ureja ženske in jim pomaga do zunanje preobrazbe.

Ker je želela nekaj zgodb žensk, s katerimi se je srečala in jim pomagala, zbrati na enem mestu, je napisala knjigo Preobrazba, pot do samozavesti. »S sodelavko sva se nekoč pošalili, da bova napisali knjigo, saj poznava toliko zgodb. Moj dolgoročni cilj je bil napisati in izdati knjigo, vendar šele ob upokojitvi. Takrat bi namreč imela več časa za to. Vendar me je predavatelj z akademije, ki jo obiskujem, spodbudil, da začnem pisati knjigo že sedaj, saj imam zaradi ukrepov in omejitev zaradi epidemioloških razmer veliko časa.« Knjigo je Pozderčeva napisala v dveh tednih, luč sveta pa je ugledala februarja.

Hvaležni za vse, kar imamo

V knjigi je opisanih trideset kratkih zgodb žensk, ki so se v svojem življenju srečale s številnimi preizkušnjami in jih tudi uspešno premagale. »Ko slišiš takšne zgodbe, vidiš, da je veliko tvojih problemov v primerjavi s problemi nekoga drugega res malenkostnih in da jih velikokrat preveč napihnemo, za njihovo rešitev pa zadostujejo že majhne spremembe.« Izbrala je zgodbe oseb, ki so se v preteklosti srečale s težavami na področju zdravja, medsebojnih odnosov, neuspehi na poklicni poti. »Te ženske so prihajale k meni na delavnice ličenja in osebne nege, saj so želele zunanjo preobrazbo. Potem pa smo se začele čedalje več družiti in pogovarjati. Zaupale so mi svoje težave. Velikokrat je bilo med našimi pogovori zaznati, da se imamo ženske premalo rade, da bi rade vsem ustregle in za vse naredile največ, kar lahko, na koncu pa pozabimo nase. Knjiga zato govori tudi o tem, kako se imeti rad, biti hvaležen za stvari, ki jih imamo, in ne vsega vzeti za samoumevno.«
Avtorica v knjigi opisuje tudi svoje življenjske izkušnje, ki so ji pomagale do osebnostne spremembe, največ zaslug pri tem je imela ena izmed knjig za osebnostno rast. »Ko sem to knjigo prebrala, sem začela drugače gledati na nekatere stvari in medsebojne odnose. Vse knjige, ki jih od takrat preberem, predelam tako natančno, kot če bi se učila za izpit. To pomeni, da knjig ne preletim, ampak res poskušam iz njih izvleči največ. Takšnega načina branja knjig sem nato na svojih predavanjih in delavnicah, ki sem jih izvajala v sklopu kozmetičnega podjetja, začela učiti tudi ženske, ki sem jim pomagala.«

milena-pozderec, knjiga, preobrazba-pot-do-samozavesti
Damjana Nemeš
V knjigi je opisanih trideset kratkih zgodb žensk, ki so se v svojem življenju srečale s številnimi preizkušnjami in jih tudi uspešno premagale.

Še se izobražuje  

Milena Pozderec je doslej prodala približno petsto izvodov knjige, v katerih so poleg osebnih zgodb tudi številne afirmacije. S tem želi bralce še bolj spodbuditi k pozitivno naravnanemu razmišljanju o življenju in dogodkih. »Ko bom prodala tisoč izvodov, bom začela pisati poseben priročnik oziroma knjižico, ki bo vsebovala samo afirmacije. Vsa ta leta sem namreč s sabo nosila posebno beležko, kamor sem si lepe in pozitivne misli zapisovala, v prihodnosti pa jih želim zbrati na enem mestu.»
Lani septembra se je vpisala na Mastermind akademijo Aleksandra Šinigoja, saj se želi dodatno izobraziti na področju osebnostne rasti, tako da bo lahko še lažje pomagala drugim. Po izobraževanju na akademiji, kjer se učijo tudi, kako ljudem postaviti prava vprašanja, da sami pridejo do bistva svojega problema in ga lahko tudi lažje rešijo, bo Pozderčeva postala tako imenovani coach.

milena-pozderec knjiga šola-lepote