vestnik

Izbrana kakovost še ne pomeni višje cene  

Janko Votek, 9. 11. 2018
Nataša Juhnov
Kljub večji pridelavi slovenske zelenjave je te še premalo. Pridelovalci pa so še naprej neorganizirani.
Aktualno

Odbor zelenjavne verige pri Kmetijsko gozdarski zbornici je razpravljal o dokumentih, ki naj bi prispevali k rešitvi nekaterih težav pri odkupu zelenjave ter k enakopravnejšim odnosom znotraj verige. Kljub temu ostajajo temeljni problemi še vedno odprti.

Slovenski pridelovalci zelenjave še vedno opozarjajo na prenizke odkupne cene, neustrezno sledljivost, pomanjkanje delovne sile in fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Odkupne cene ne pokrivajo stroškov pridelave slovenske zelenjave. Pridelava slovenske zelenjave je dražja od uvožene, saj temelji na tehnologiji integrirane pridelavi t.j. pridelave z manj FFS in manj rudninskimi gnojili kot tudi na poštenem plačilu sezonske delovne sile. Trgovci pa prilagajajo cene masovni pridelavi uvožene zelenjave, ki je pridelana pod bistveno drugačnimi pogoji in zato tudi večkrat slabše kakovosti. Statistični podatki o tržni pridelavi zelenjave v Sloveniji govorijo o povečanju pridelave zelenjave v zadnjih letih, dejansko pa je slovenske zelenjave na trgu malo. Pridelovalci zato opozarjajo, da je potrebno na trgu narediti red in povečati sledljivost, da bo blago na polici res slovensko. Ureditev razmer je nujna tudi pred vstopom sektorja zelenjave v shemo Izbrana kakovost (IK).



Na drugi strani opozarjajo trgovci na slabo organiziranost pridelovalcev, neustrezno pripravo zelenjave za trg in premajhne količine slovenske zelenjave, kar posledično pomeni tudi manj oglaševanj in slabšo promocijo slovenske zelenjave. Poudarjajo tudi, da cene postavlja trg in trgovci niso pripravljeni ponuditi za slovensko zelenjavo višjih odkupnih cen kot so v tujini. Trgovce skrbi tudi IK, saj pri sadju, ki je že v shemi IK, opažajo, da pri kupcih ne dosega višje cene. To se že vidi pri letošnjem pridelku jabolk. Zaradi dobre evropske letine bo pritisk na cene izredno velik. To je delno že prisotno, saj je večina trgovcev že začela z akcijskimi ponudbami domačega jabolka. Akcijske cene pa se gibljejo med 50 in največ 60 centi za kilogram.

Zeleni Svet
Shema izbrane kakovosti že velja za sadje, vendar shema sama po sebi še ne zagotavlja višjih cen v trgovinah. Izkušnje trgovcev kažejo, da je pri nakupu sadja še vedno ključna cena.
Kljub izbrani kakovosti akcijska cena jabolk v t