vestnik

Izdelki, polni srčnosti

Majda Horvat, 16. 9. 2018
Majda Horvat
Ekipa študentov, vsak s svojim najljubšim izdelkom, ki so jih ustvarjali z uporabniki varstveno-delovnega centra.
Aktualno

Če veš, kdo je izdelke naredil in kaj je njihova izvorna ideja, ti dobijo novo, čustveno razsežnost. 

Osem študentov s štirih fakultet Univerze v Mariboru je tri tedne ustvarjalo v dnevnih enotah murskosoboškega Varstveno-delovnega centra (VDC) in pred dnevi predstavilo okoli štirideset izvirnih izdelkov oziroma kolekcij. Navdih zanje so našli pri ljudeh in lokalnih značilnostih Pomurja, pri tem pa so uporabili predvsem naravne materiale. Delali so v okviru trimesečnega projekta Unikatni izdelki z zgodbo Pomurja, ki je potekal po uspešni prijavi na javni razpis Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2020. Vsi ročno narejeni izdelki, ki so jih študent Miran Fekonja in študentke Katja Nemec, Hana Pohajda in Maja Pučko, vsi s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, smer medijske komunikacije, Anja Stajnko in Jasna Štampfer, študentki tehnologije tekstilnega oblikovanja na fakulteti za strojništvo, Medea Brečko, študentka kemijske tehnologije na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, in Nastja Belak, študentka gradbeništva na fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, ustvarili ob pomoči mentoric s fakultet in zaposlenih ter uporabnikov VDC, imajo neko zgodbo in so zdaj tudi vzorčni modeli, na osnovi katerih bo stekla bolj množična izdelava v delavnicah VDC za prodajo.


960989a1d14489e16afd745fa3e0e133
Majda Horvat
Silva Bohnec iz murskosoboškega VDC je skupaj s sodelavci in uporabniki študente zelo lepo sprejela v njihovo sredino.

Dodana vrednost za njihove izdelke

Projekt Unikatni izdelki z zgodbo Pomurja je prvo povezovanje murskosoboškega VDC s fakulteto za strojništvo in fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, vendar sta se Sonja Šterman, predavateljica na fakulteti za strojništvo, in Angela Benko Lang, direktorica VDC, dogovorili za sodelovanje, še preden je bil projekt potrjen na razpisu. »Kaj nam je to prineslo? Dodano vrednost za naše izdelke, ki jih bomo skušali tudi tržiti. Izvirni izdelki so velik prispevek študentov našemu zavodu,« je povedala Benko Langova. Izdelke po zamisli študentk in študenta so ustvarili v vseh štirih enotah dnevnega varstva VDC, v delavnicah katerih se posvečajo izdelavi izdelkov iz različnih materialov in kjer bodo v prihodnje tudi izdelovali izdelke, ki so jih oblikovali študenti.


Vrednost projekta pa je tudi v tem, da so se nekateri študenti prvič srečali z delovnim okoljem za osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. »Bili so presenečeni, ko so videli njihove potenciale, s katerimi se lahko vključijo v marsikatero aktivnost. Popolnoma drugače jih bodo zdaj sprejemali in tudi nas promovirali v družbi. Mislim, da je to ta nota projekta, ko so študenti mogli začutiti sebe in svoj prispevek kot družbeno koristen,« je še poudarila Benko Langova.
»Z nekdanjo sodelavko Sonjo Šterman sva razmišljali o tem, kako bi najin delovni navdih spet skupaj izrazili, in iz te želje se je potem pojavila priložnost za sodelovanje v okviru projekta,« je povedala Silva Bohnec, strokovna mentorica projekta pri VDC in v zavodu zaposlena kot tehnologinja. Vesela je, pravi, da so se lahko študenti izrazili v svojih izdelkih prav v sodelovanju z VDC, kjer so jih bili zaposleni in uporabniki zelo veseli. Opravili so izjemno delo, pove Bohnečeva, toliko bolj, ker so temu namenili svoj prosti čas med počitnicami. »Vsi, tako študenti kot mentorji, smo ustvarjali z neko pozitivno energijo in navdihom, in tudi ko se je začela izdelava v naših delavnicah, so delo vzeli zelo resno vodje enot, inštruktorji in uporabniki. Na začetku nismo vedeli, ali bomo dobili pet ali deset izdelkov, zdaj pa smo jih ustvarili skoraj štirideset,« je še povedala Bohnečeva, ki je hvaležna tudi vsem mentoricam s fakultet za njihov prispevek pri uspešni prijavi in izvedbi projekta.

bae449f362eee56c3546d390b9acd243
Majda Horvat
Mentorice Silva Bohnec, Sonja Šterman, Katja Udir Mišič in Zdenka Peršin, ki so študentom pomagale pri ustvarjanju.

Tudi film in katalog

»Če imaš neki cilj, zaradi katerega se boš lotil projekta, ne samo zato, ker je objavljen razpis, in če to delaš s srcem, lahko nastane nekaj tako dobrega,« je dejala Štermanova. Pojasnila je tudi, da s prvo prijavo projekta niso uspeli, ker pa je ostalo nekaj sredstev, se je ponudila možnost za novo prijavo na razpis in izvedbo med počitnicami. Študent in študentke, ki prihajajo iz različnih študijskih smeri, so zato v ustvarjanje vložili veliko dela in truda. Na trgu imamo neskončno ponudbo izdelkov in kdo si jih ob tem želi še več, se je vprašala Štermanova, a kot predavateljica predmeta ekološki dizajn na to imela tudi odgovor. »Smo družba, ki proizvaja preveč izdelkov in jih tudi prehitro zavrže. To so izdelki, do katerih nimamo odnosa. Če pa veš, kdo je izdelke naredil in kaj je njihova izvorna ideja, dobijo novo, čustveno dimenzijo,« je povedala. Zato je pomembno poudariti, da so se za sodelovanje pri projektu odločili mladi večinoma iz pomurske regije, ki čutijo pokrajino in so tudi zelo ponotranjili zgodbe, ki so jim bile navdih pri delu.

b366c781fa8a2bbde58cfcfab98c4466
Majda Horvat
Sonja Šterman je povedala, da lahko izbiramo med množico izdelkov, vendar potrebujemo takšne z zgodbo in ki so bili narejen s srčnostjo.

Štermanova si želi, da bi lahko izdelke tudi razstavili nekje na vidnem kraju v Murski Soboti, gotovo pa bodo na ogled v izložbah ene od ulic v Mariboru. O njih in projektu je posnet tudi film, ki bo objavljen skupaj s katalogom še na spletu. Ob Štermanovi so mentorsko delo opravile še s fakultete za strojništvo Zdenka Peršin ter s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Katja Udir Mišič in Tina Tomažič.

vdc murska sobota unikatni izdelki projekt zgodbe pomurja
Kaj zdaj berejo drugi