vestnik

Zaradi postavljene ograje ob Copekovem mlinu s(m)o izgubili dediščino

Majda Horvat, 18. 6. 2020
Nataša Juhnov
Copekov mlin
Aktualno

Že petnajst let ne živi v domačem kraju, a ko pride domov, ga pot rada zanese po Prekmurju, predvsem po domačem Dolinskem, da obuja spomine na otroštvo in mladost. Tako je zapisal avtor pisma, ki smo ga prejeli v uredništvu Vestnika.

»No, danes sem spet (!) neuspešno skušal priti do Copekovega mlina (Občina Velika Polana) v kraju Mala Polana. Lokacija je po snemanju resničnostnega šova Kmetija še vedno zagrajena z ograjo in opremljena s kamerami,« je še navedel pisec, katerega ime poznamo v uredništvu. Zapisal je tudi, da ni iz Velike Polane in zato tudi ne vidi razloga, da bi pisal občinski upravi, zanima pa ga, kdaj bo spet omogočen dostop do Copekovega mlina. »Copekov mlin je namreč zaščiten kulturni spomenik in kot tak bi moral biti dostopen vsem državljanom,« je še navedel.

copek
Majda Horvat
Visoka ograja s kamerami okoli nekaj hektarjev velikega območja, ki je v lasti Občine Velika Polana. Za ograjo je tudi Copekov mlin, kulturni spomenik in ljudem še vedno pomembno izročilo, dediščina.

Visoka ograja


Da so zaradi visoke ograje, ki je ostala po snemanju televizijske oddaje, »izgubili« dediščino, ki jim jo je skupaj z osebnimi spomini predstavljal Copekov mlin, menijo tudi nekateri domačini in prej zvesti obiskovalci in občudovalci izjemnega naravnega okolja, ki ga obdaja. Zato smo podobno vprašanje kot avtor pisma, ali bo občina umaknila ograjo, zaradi katere ni mogoč dostop do mlina, sami poslali občinski upravi. Lidija Vučko Bukovec, direktorica občinske uprave Občine Velika Polana, nam je sporočila, »da bomo odgovor poslali neposredno osebi, ki je to vprašanje zastavila, ker razpolagamo z njegovimi podatki«. Ta odgovor je po elektronski pošti prejel v vednost tudi župan Damijan Jaklin, ki po prevzemu sekretarskega položaja na obrambnem ministrstvu župansko funkcijo opravlja nepoklicno. Brez odziva občinske uprave smo ostali tudi po ponovni prošnji, da nam pošljejo odgovor.

copekov-mlin, polana, turizem, sprostitev
Nataša Juhnov
Najemnik oziroma koncesionar Copekovega mlina je bil nekaj časa pokojni etnolog, novinar in filozof Štefan Smej. Ta se je tudi lotil obnove mlina v devetdesetih letih, k temu pa je veliko prispeval še Vlado Kreslin.

Zastarel odlok
Copekov mlin je zavarovan z odlokom o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Lendava (Ur. l. RS 20/93), nam je sporočil Srečko Štajnbaher, vodja mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Varstveni režim predpisuje varovanje mlina v celoti, še posebej pa njegove neposredne okolice, še zapiše Štajnbaher, vendar doda, da Občina Velika Polana še ni sprejela svojega odloka o kulturni dediščini. »Glede na to, da je odlok že zastarel, v njem ni navedena morebitna obveznost javne dostopnosti spomenika,« je na vrzel pravne podlage, ki bi opredeljevala javno dostopnost Copekovega mlina, opozoril Štajnbaher.
Prav tako je zapisal, da njihov zavod ni izdal nobenega soglasja za snemanje oddaje Kmetija in z njo povezane scenske potrebe, saj za to tudi niso prejeli nobene vloge. »Območje, ki je še danes ograjeno, smo si doslej ogledali trikrat, dostop do mlina je možen samo na osnovi predhodne najave na občini. V občinskem prostorskem načrtu je na območju Copekovega mlina predvidena turistična dejavnost, vendar konkretnih aktivnosti ne poznamo,« je še navedel Štajnbaher.

Več si lahko preberete v današnji številki Vestnika. 

copekov-mlin mala-polana kulturni-spomenik